Symantecs online opslagdienst is in eerste instantie alleen beschikbaar voor Noord-Amerikaanse klanten. Richard Archdeacon, bij Symantec Director Global Services, durfde tijdens een gesprek met Techworld nog geen datum te noemen voor de Europese lancering. "We willen de Noord-Amerikaanse dienst niet zomaar kopiëren naar Europa. Eerst moeten zaken als de ondersteuning van lokale talen en de prijsmodellen op orde zijn." Er zijn dan ook maar weinig details bekend over de Europese online storage-dienst.

Symantec biedt twee vormen van storage-dienstverlening aan: een beheerde vorm en een gehoste vorm. In de eerste variant slaat de klant gegevens op op eigen servers, en neemt Symantec het opslagbeheer over. Bij de gehoste versie – waar het hier om gaat – gebruikt Symantec eigen servers voor de opslag. Archdeacon kon nog niet zeggen of Symantec in Europa ook eigen servers gaat inzetten of de hulp inschakelt van een derde partij.

Volgens Archdeacon is er bij deze nieuwe dienst een belangrijke rol weggelegd voor de kanaalpartners. In de VS – en waarschijnlijk ook in Europa – wordt de opslagdienst enkel en alleen via partners op de markt gebracht. Archdeacon kon echter nog geen namen noemen van toekomstige partners in Nederland.

Ondertussen wordt het dringen op markt voor online storage en back-up. Toch denkt Archdeacon dat er nog genoeg mogelijkheden zijn voor Symantec. "De markt voor online back-up is inderdaad behoorlijk vol, maar ons online aanbod zal dan ook breder zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan e-mailarchivering. Uiteindelijk moet er een compleet platform van online diensten ontstaan."

Bron: Techworld