Volgens Symantec handelt Microsoft onrechtmatig door opslagtechnologieën die door het door Symantec overgenomen Veritas zijn ontwikkeld, te integreren in zijn nieuwe besturingssysteem.

De antivirusfabrikant heeft Microsoft daarom donderdag aangeklaagd en hoopt zo via de rechter af te dwingen dat Microsoft de opslagtechnologieën van Symantec uit zijn producten haalt.

Niet alleen zouden de omstreden technologieën verwerkt zijn in Windows Vista, ook zouden deze gebruikt worden in onder meer Windows XP, Windows Server 2003 en de nog te verschijnen Longhorn-serverproducten.

Als Symantec in het gelijk wordt gesteld, kan dit verregaande gevolgen hebben als Microsoft wordt gedwongen de betreffende technologieën uit zijn producten te verwijderen.

Patenten

Aanleiding voor de rechtszaak is in een augustus 1996 gesloten overeenkomst die Microsoft het recht gaf de schijfbeheertechnologie van Veritas te gebruiken in Windows NT.

Symantec, dat Veritas vorig jaar overnam voor ruim tien miljard dollar, claimt dat Microsoft de overeenkomst heeft geschonden en de technologie onrechtmatig gebruikt.

Bovendien, zo stelt Symantec, zou Microsoft het zo hebben weten te spelen dat het Amerikaanse patentbureau Microsoft patenten heeft toegekend die zijn gebaseerd op de technologie van Symantec.

Microsoft zegt in zijn recht te staan. "Deze klachten zijn ongegrond omdat Microsoft alle intellectuele eigendomsrechten voor de relevante technologieën van Veritas in 2004 heeft gekocht", aldus de softwaremaker in een verklaring.

Concurreren Volgens Symantec staat in het in 1996 gesloten contract echter dat Microsoft geen producten mag ontwikkelen die concurreren met de Veritas-software. Symantec meent dat diverse functies van Vista, die betrekking hebben op de manier waarop het besturingssysteem data beheert die op diverse harde schijven is opgeslagen, deze regel breken. Bron: Techworld