"De Veritas Cluster Server One is van de grond af opnieuw opgebouwd voor het moderne datacentrum", aldus senior vice president Rob Soderbery van Symantec. Symantec hoopt met VCS One een enkel platform te bieden voor zowel fysieke als virtuele omgevingen. Op die manier kan het aantal tools worden teruggebracht dat nodig is om data en applicaties in zowel fysieke als virtuele omgevingen te beheren.

256 nodes

Een ander speerpunt van VCS One is de schaalbaar. Soderbery: "VCS One implementeert een client-serverarchitectuur over TCP/IP waarbij één master tot maximaal 256 fysieke servers en duizenden virtuele servers kan aansturen." Het clusteringplatform zal in de toekomst nog meer fysieke nodes gaan ondersteunen, aldus Soderby. VCS One is daarmee een stuk schaalbaarder dan de traditionele HA-clusters – zoals de klassieke Virtual Cluster – die zich beperken tot enkele servers met één enkel besturingssysteem.

Multitier applicaties

Met VCS One richt Symantec zich ook op de hoge-beschikbaarheid van gedistribueerde applicaties die zijn opgebouwd uit meerdere componenten die mogelijk draaien op verschillende besturingssystemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een Linux-webserver meerdere AIX-servers nodig heeft die zelf weer terugvallen op een Solaris-databaseserver. VCS One houdt bij een herstart de verbanden tussen de componenten in de gaten wat de downtime van een complete applicatie moet terugdringen, aldus Symantec.

Ondersteunde platformen

De prijs voor VCS One begint bij 995 dollar per cpu. De ‘Policy Master Server’ ondersteunt Red Hat Linux en Sun Solaris. Clients kunnen daarnaast nog overweg met onder andere IBM AIX, Windows en HP-UX. Op het gebied van virtualisatie zal deze eerste release van VCS One alleen VMware ESX 3.0.2, Solaris Zones en IBM WPAR ondersteunen. Toekomstige versies ondersteunen ook Microsofts Hyper-V, Xen, Solaris LDOM’s en de recentere versies van VMware’s virtualisatieplatform.

De klassieke Veritas Cluster Server zal de komende jaren blijven bestaan naast VCS One omdat beide producten een eigen publiek hebben, aldus Symantec.

Bron: Techworld