De nu 28-jarige Van Vaneveld begon als stagiair bij de MBO Raad en daar werkt hij nog steeds. Sinds negen jaar met een vast contract. Het bevalt hem uitstekend, zegt hij. “Het werk is enorm afwisselend doordat ik als systeembeheerder alleen werk. Ik ben voor alle techniek verantwoordelijk, van pda's tot servers en de telefonie."

De ict-omgeving bij de MBO Raad is volledig gebaseerd op Microsoft. Doordat Microsoft speciale voorwaarden heeft voor het onderwijs, zoals sterk in prijs gereduceerde licenties, werkt Van Vaneveld altijd met de nieuwste technologie. “Daardoor moet ik steeds bijleren en dat maakt het enorm leuk. Ik heb in de tussentijd mijn MCSA en MCITP certificering behaald. Daarnaast lees ik veel boeken, ook over producten en technologie waar ik niet of nauwelijks mee te maken heb. Je weet namelijk nooit of het van pas gaat komen in de toekomst."

Alles op Microsoft

Zoals gezegd draait vrijwel alles op Microsoft technologie. Van Vaneveld somt op: “Ik beheer 25 notebooks (allemaal Windows 7 x64), 13 servers waarvan 3 Hyper-V, bijna alles Win 2008 R2, RSA, MS Forefront TMG, MS SQL2008 R2, MS Exchange 2007, MS System center operations manager 2007R2, Cisco Firewall/switches/accesspoints en de standaard dingen." De MBO Raad heeft verder zo'n honderd werkstations op Windows 7 (x64), veertig smartphones en daarbij doet Van Vaneveld ook nog het beheer van de telefooncentrale.

“Momenteel rol ik nog clients uit met gebruik van Windows Deployment Service, wat overigens uitstekend werkt. Nu ben ik me aan het verdiepen in MS system center configuration manager 2012 (beta) aangezien dat nog veel meer kan. Ik moet zeggen dat dat echt het eerste is wat een echte uitdaging vormt gezien de complexiteit en vanwege het grotendeels ontbreken van documentatie."

Hulp leverancier niet meer nodig

In de loop der jaren heeft Van Vaneveld steeds meer het rijk alleen. De hulp van ict-leverancier Inter Access hoeft steeds minder te worden ingeroepen. Van Vaneveld kan het nu wel alleen af. “In het begin ben je natuurlijk veel meer onzeker. Dan wil je nog wel eens de hulp van je leverancier inroepen. Maar in de laatste jaren is dat steeds minder geworden. Eigenlijk heb ik ze nauwelijks nog nodig."

Hij zegt daarin twee zaken niet te kunnen missen. “Het bestaat inmiddels alweer een poosje maar ik zou nooit meer zonder Group Policies kunnen. Dit heeft het leven van een beheerder al stukken aangenamer gemaakt. Ook heb ik dit jaar MS System center operations manager geïmplementeerd dat continu je servers monitort op de staat van de hardware en services die plotseling fout lopen. Hierdoor heb je meer overzicht en kan je sneller achter problemen komen."

Hulp niet van afstand

Van Vaneveld voldoet totaal niet aan het type systeembeheerder dat de hele dag in zijn kantoor zit, beheer op afstand doet en nauwelijks op de werkvloer komt. In tegendeel zelfs. Zijn collega's roemen hem vooral om zijn sociale vaardigheden. De Amersfoorter wordt geduldig genoemd, stress-bestendig en nooit humeurig. “En een uitstekende stagebegeleider!"

Dat laatste komt goed uit, want Van Vaneveld zegt vrijwel continu een stagiair om zich heen te hebben. Hij vindt dat erg leuk. “Ik ben zelf natuurlijk hier begonnen als stagiair en denk te weten hoe die jongens graag behandeld willen worden en wat ze zouden willen doen. Dus ik neem ze de hele dag op sleeptouw en betrek ze bij alles wat ik doe. Dus we doen ook de rotklussen samen." Als minder leuke klusjes noemt Van Vaneveld onder meer “tien netwerkkabels knijpen of een bios-update doen bij honderd pc's."

Liever niet laten liggen

Dat hij zo gewaardeerd wordt bij zijn collega's streelt hem. “Ik probeer altijd voor ze klaar te staan, hoewel het steeds moeilijker wordt omdat de organisatie flink is gegroeid. Dan moet je soms even wat dingen laten liggen." Maar liever niet, zegt hij. “Ze zijn allemaal bezig met hun werk en willen graag verder. Daarom probeer ik problemen het liefst direct op te lossen."

Daarbij gaat Van Vaneveld altijd bij de collega's langs, hoewel hij veel klusjes ook op afstand vanachter zijn eigen pc kan doen. “Maar ik weet dat de collega's mij liever in levende lijve zien en ik vind dat zelf ook prettig. Zo kunnen ze zien dat je voor ze aan de slag bent en ik kan dan als het nodig is laten zien hoe ze bepaalde problemen zelf kunnen oplossen. De gemiddelde leeftijd ligt binnen ons bedrijf toch wat hoger en de meesten zijn niet opgegroeid met computers. Dat beseft niet iedereen. Ik zou nooit een gebruiker zich "dom" laten voelen."

Leven lang leren

Van Vaneveld is het na negen jaar nog lang niet zat bij MBO Raad, vooral vanwege de mogelijkheden voor ict'ers. “We zitten met bijna alles op de laatste versies. Dat is het mooie van Microsoft voor onderwijsinstellingen: goedkoop, en voor mij blijft het werk mega interessant doordat je altijd nieuwe dingen kan testen voor relatief lage kosten. Een leven lang leren dus! En dat moet in dit wereldje ook wel. Zolang je maar nieuwsgierig bent blijf je altijd gemotiveerd om naar de nieuwe dingen te blijven kijken."

Andere finalisten van Systeembeheerder van het Jaar: Erik van Trijp: De gebruiker maakt of breekt je Jacques Bruijnzeels: van cafetaria naar systeembeheer Mark Peter van Sijll: begonnen met UNIX Tonny Woertman: de laatste tijd steeds meer iPads Wilfried de Haas: balanceren tussen Windows en Linux André van de Merwe: wat kan ik nog meer automatiseren?