De afgelopen weken konden collega's 'hun SysAdmin' voordragen voor onze Systeembeheerder van het Jaar-verkiezing. Willy de Zutter van Alternate Nederland had wel een zeer bijzondere reden om zijn collega Patrick Speters te nomineren. "Omdat zijn omvang evenredig toeneemt met de totale opslagruimte in ons bedrijf." Gelukkig had De Zutter ook nog een vriendelijk woordje klaar voor zijn SysAdmin. "Patrick heeft geen enkel probleem met het bedenken van namen voor nieuwe servers."

Alternate is een leverancier van hard- en software die zijn spullen zowel online als via winkels verkoopt. "Beschikbaarheid is voor ons echt enorm belangrijk", aldus Speters.

Allereerst de motivatie van je collega De Zutter, dat je 'omvang evenredig toeneemt met de totale opslagruimte in het bedrijf'… Klopt dat?

"Ja, daar zit wel een kern van waarheid in. Ik ben niet echt klein van postuur."

Maar groeit de opslagcapaciteit binnen jullie bedrijf snel?

"Dat valt wel mee."

Hoeveel servers heb je onder je beheer?

"We zitten nu op een kleine vijftien servers en dat aantal groeit niet echt hard."

Hoe groot is jullie IT-afdeling?

"Zeven man."

Kun je schetsen hoe het netwerk er verder uitziet?

"We hebben Windows Server 2003 op de servers en Windows XP op de desktops. Vrij standaard dus. We hebben plannen om volgend jaar over te stappen op Windows Server 2008 en daar wordt nu ook al mee getest. Je wilt toch mee met de laatste techniek. We hebben overigens geen plannen met Windows Vista."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Dat je altijd mag spelen met de nieuwste technologie."

Zijn er nog dingen die je niet leuk vindt?

"Ik kan eigenlijk niets bedenken..."

Tot slot: de Systeembeheerder van het Jaar-verkiezing is bedoeld om SysAdmins een blijk van waardering te geven. Krijg je tijdens je dagelijkse werk voldoende waardering?

“Soms wel, soms niet. Maar over het algemeen krijg ik voldoende schouderklopjes.”

Dus geen last van zeurende netwerkgebruikers?

"Die heb je er altijd bij."

De prijs!

De verkiezing staat in het teken van de SysAdmin Appreciation Day die dit jaar valt op 25 juli. Tijdens deze dag kunnen systeembeheerders worden bedankt voor al hun inzet en onzichtbare werk. De 4e plaats levert Patrick Speters een Logitech draadloos toetsenbord op, beschikbaar gesteld door sponsor ACES Direct (geheel toevallig een concurrent van Alternate).

Bron: Techworld