Techworld belde de ict-afdelingen van verschillende bedrijven en instanties op* met de simpele vraag: weet u wat voor dag het vandaag is? Het lijkt erop dat systeembeheerdersdag niet bijster bekend is. Sterker, bijna alle sysadmins konden niet direct melden dat hij of zij vandaag eigenlijk in het zonnetje gezet dient te worden.

Alle respondenten begonnen uiteraard met het antwoord 'vrijdag', maar specifieker konden ze niet worden. Als de dag genoemd wordt, komt het slechts een enkeling bekend in de oren. "Nu u erover begint; het komt mij bekend voor", zegt systeembeheerder Wesley Vriesde van vakbond De Unie. "Ik heb er wel eens iets over gelezen, maar ik heb er nooit bij stilgestaan". Daarmee weet Vriesde al meer dan het gros van zijn collega's. "Nee, geen flauw idee", is de reactie van netwerkbeheerder Daan Duits van de gemeente Haarlem. Servicedeskmedewerker Bart Boerendans van BPM-leverancier Cordys uit Putten kende het fenomeen ook niet, "en ik denk niet dat hier iemand eraan denkt."

Het Shared Service Center Noordwest van de Dienst Justitiële Inrichtingen lijkt een positieve uitzondering. “Voor ons is het een perfecte dag”, zegt een enthousiaste Rowan Frijmersum, medewerker ICT-beheer bij het SSC. “Onze manager heeft ons vanochtend toegesproken en een hart onder de riem gestoken. Vanmiddag gaan we nog iets drinken om het te vieren.”

De gebelde beheerders zijn overigens van mening dat het een leuk inititief is, maar dat ze over waardering niets te klagen hebben. "Ik krijg zeker genoeg waardering op mijn werk", zegt Duits. "Mensen zijn tevreden, en dat komt vooral tot uiting met blije mensen aan de telefoon". Vriesde: "Ik krijg genoeg bedankjes en schouderklopjes. En ook in het salaris wordt mijn werk voldoende waardering."

Overigens waren lang niet alle bedrijven even inschikkelijk met het ondervragen van hun systeem- of netwerkbeheerder. Zo werd Techworld doorgeschakeld naar de media-afdeling van KPN. "Al dit soort vragen gaan via onze afdeling", zegt een woordvoerster aldaar. Op de vraag of KPN iets met de dag doet volgde een eenvoudig 'nee'. "Waarom? Is er dan ook een internationale persvoorlichtersdag ofzo?" Bij Douwe Egbers is alles uitbesteed aan HP, en ook de netwerkbeheerafdeling van CapGemini wilde onze redactie niet naar een admin doorzetten. "Ze hebben het allemaal te druk", aldus de chef van de afdeling. Op de vraag of Sysadmindag daar leeft wil hij wel een antwoord geven: "bij ons is het elke dag Sysadmindag."

Systeembeheerdersdag is als initiatief in 2000 begonnen door Ted Kekatos uit Chicago, met initiatieven als secretaressedag als voorbeeld. Uiteindelijk zijn er internationaal initiatieven ontstaan, ook in Nederland. Maar echt vlotten wil het hier dit jaar niet: de website sysadmindag.nl geeft vandaag een 404.

*Techworld is zich ervan bewust dat het niet om een representatieve steekproef gaat, en pretendeert deze dan ook niet als zodanig. Bron: Techworld