Gelukkig zijn er dan altijd nog de experts in het veld: u, de lezer zelf. We vroegen drie sysadmins om een terugblik op 2008.

Peter Verhoeven is voor lezers van Techworld geen onbekende: hij werd in juli van dit jaar uitgeroepen tot systeembeheerder van het jaar . Hoe kijkt hij terug op 2008? “Je merkt dat de gehele ict steeds crucialer wordt voor de bedrijfsvoering", zegt Verhoeven. "Steeds meer processen binnen het bedrijf, van productie en logistiek tot aan verkoop, worden verder geautomatiseerd. De directie eist zo weinig mogelijk downtime. Door toepassing van centrale storage en virtualisatie hopen we dit te realiseren.” Verhoevens werkgever Hotraco levert onder andere klimaatbeheersingsapparatuur aan de agrarische sector en de industrie. “Op werkgebied zijn we voorbereidingen aan het treffen voor een extra bedrijfspand. Middels IP-telefonie zal het nieuwe pand worden gekoppeld. Met applicatiekoppelingen tussen datanetwerk en telefonie willen we straks kostenbesparend werken en de productiviteit en gemak voor de medewerkers verhogen. Ook gaan we aan de slag met virtualisatie door implementatie van centrale storage, VMware en Citrix.”

System engineer Alexander Swen zit in een heel andere bedrijfstak. Zijn werkgever Multrix houdt zich bezig met online desktop, applicatiehosting en SaaS-diensten. Als we een rapport van Gartner van eerder dit jaar mogen geloven leunen SaaS-aanbieders steeds vaker op open source , maar die situatie is bij Multrix helemaal niet aan de orde. Terwijl de meeste van zijn collega’s Windows-servers beheren, heeft Swen zich helemaal toegelegd op Linux. “Ik heb ongeveer 200 Linux-servers onder mijn hoede en ik heb bijna alles geautomatiseerd", vertelt Swen. "Met een kickstart-script kan ik binnen 9 minuten een nieuwe server installeren, en dan is ‘ie af. Ik heb vroeger Windows-beheer gedaan, maar ik slaap een stuk beter sinds ik met Linux bezig ben. Ik zie wel eens hoe mijn collega’s naar DOS-boxen zitten te staren naar een ping, wachtend op een reboot van de server. Dat hoef ik nooit, mijn systemen doen het altijd. Je moet bij Linux veel meer doorgronden wat er gaande is, maar dat is juist nuttig.”

Razend enthousiast

Net als bij veel andere bedrijven is virtualisatie een belangrijke trend voor Multrix. Alexander Swen: “We gebruiken ESX (van VMware, red.). Ik ben daar razend enthousiast over. Er zijn niet veel bedrijven die het op zo’n grote schaal hebben opgezet als wij. Terugdringen van het stroomverbruik is ook belangrijk; we proberen daarom de meest stroomvretende componenten te vervangen, zoals een 36 gigabyte harddiskje. Dat moet ook wel, want de hoeveelheid elektriciteit die we kunnen afnemen is niet onbeperkt. Verder proberen we op andere manieren kosten te besparen: zo hebben we een dure, onderhand overbodige dark fiber-lijn uitgefaseerd.”

David van Enckevort is system administrator en security consultant bij Netco, een klein bedrijf met als zwaartepunt Unix-beheer voor klanten. “Er zijn bij ons een paar dingen die in 2008 veranderingen hebben geleid. Een voorbeeld is hoe mensen kijken naar webservices die we beheren", zegt Van Enckevort. "Ze willen het op een andere manier gebruiken, wat je web 2.0 zou kunnen noemen. Wat je bij ons ook merkt is dat VoIP en mobiele telefoons zoals de iPhone veel populairder zijn geworden. De browsers van mobiele telefoons zijn veel beter geworden, waardoor mensen gaan vragen: 'Kan dit of dat?'"

Zijn er ontwikkelingen geweest die het werk van de sysadmin de afgelopen tijd makkelijker of moeilijker hebben gemaakt? Verhoeven: “Het kennisgebied wordt voor de ict-beheerder alleen maar uitgebreider. Je bent steeds meer bezig met beheer, kosten en innovaties. Daarom is het belangrijk om met goede gespecialiseerde partners te vinden die meedenken en met oplossingen komen voor nu en de langere termijn.” Maar het vinden van die deskundige partners kan wel eens een probleem zijn. Alexander Swen: “Ik heb het idee dat de kennis terugloopt. Ik heb laatst een techneut bij één van onze klanten twee uur uitleg gegeven hoe hún e-mailsysteem werkt. Mensen die mailservers beheren weten van fundamentele protocollen als SMTP en DNS gewoon niet hoe ze werken.” Voor ervaren medewerkers kan dat frustrerend zijn, maar het biedt ook kansen. Van Enckevort: “Een tijdje geleden was een vriendin van mij op zoek naar een baan. Wat je merkt is dat er behoorlijk minder vacatures zijn dan een drie maanden terug. Maar voor mensen met gespecialiseerde kennis zoals UNIX-beheerders is de situatie nog steeds goed. Wat gaat teruglopen zijn ict-banen waarvoor algemene vaardigheden nodig zijn.”

Is er eigenlijk al iets te merken van de economische teruggang? Peter Verhoeven: “De economische crisis zal denk ik wel resulteren in een dipje voor de ict-automatisering. Het lijkt mij dat men meer zal proberen om ict steeds meer op een slimme manier in te zetten om kosten te besparen. Voor de arbeidsmarkt verwacht ik dat mensen met ervaring sneller aan het werk komen ten opzichte van starters, waar nog geïnvesteerd moet worden in kennis.” Zijn collega Alexander Swen ziet voor ervaren mensen ook weinig donkere wolken aan de lucht: “Er zijn heel wat vacatures die lange tijd onvervuld blijven. Het grote probleem is dat veel mensen ondergekwalificeerd zijn. In ons bedrijf wordt veel geïnvesteerd in kennis en certificeringen – iedereen volgt komend jaar minimaal één cursus. Het grootste knelpunt in de markt zit bij het vinden van goed supportpersoneel. Bij veel bedrijven in onze branche is de helpdesk vaak onderbemand en ondergekwalificeerd.” Alexander Swen verwacht dat de huidige situatie tot een grote efficiencyslag zal leiden.

David van Enckevort merkt meinig van de economische crisis: “Het voordeel bij ons is dat de meeste contracten voor 2009 al in september zijn afgesloten. Dat zijn voornamelijk onderhoudscontracten. Bij projecten merken we wel dat ze wat vaker worden afgeblazen, maar er blijft voor ons ontzettend veel werk. Wat de ontwikkelingen in 2008 betreft: er zijn altijd wel dingen die ons werk gemakkelijker kunnen maken. De mobiele devices vormen weliswaar een nieuwe uitdaging, maar ze maken het van de andere kant ook een stuk makkelijker.” Omdat Van Enckevort tegelijk een rol als security consultant heeft, houdt hij een scherp oog dat het geen nieuwe beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. Gebruikers mogen best via hun mobiele telefoon toegang krijgen tot systemen, als ze het maar wel via SSL en via een VPN doen. Bron: Techworld