Dat blijkt althans uit een enquête die Symantec afgelopen vrijdag hield onder bezoekers van VMworld in Las Vegas. De 127 ondervraagden stelden dat ze in minder dan 60 procent van de gevallen direct succes te hebben met het draaien van een 'virtuele' backup, terwijl 41 procent twee of meerdere verschillende backupproducten te gebruiken. Dat laatste gaat tegen het consolidatieprincipe in waarmee virtualisatie vaak in verband wordt gebracht.

Het onderzoekje is in opdracht van de beveiligingsreus uitgevoerd door Applied Research, en is vooral bedoeld als verkooppraatje voor het nieuwe Backup Exec-product van Symantec.

Waarom het draaien van backups van een virtuele omgeving lastig ligt, werd niet door het onderzoek gemeld. Kenny Pool, Technology Consultant Backup and Recovery bij EMC (een concurrent van Symantec op backupgebied), weet tegenover Techworld wel een verklaring te geven. "In theorie is er geen verschil tussen het backuppen van een fysiek systeem en een VM", zegt Pool. "Maar een gevirtualiseerde omgeving is een gedeelde omgeving; de last die op de server ligt is zwaarder, en dat kan tijdens het backuppen voor problemen zorgen."

"Het is wel op de traditionele manier mogelijk, alleen moet er meer tijd voor worden uitgetrokken. Het is een kwestie van plannen", zo vervolgt Pool. "Bedenk dat de manier waarop virtualisatie nu ingezet wordt relatief nieuw is voor veel beheerders, en dat ze tegen problemen oplopen bij het gebruik van backupsoftware in deze omgevingen."

De consulent noemt twee trends waarmee de backup ondanks de zwaardere last alsnog goed kan worden gedraaid. "De eerste mogelijkheid is het gebruik van eenexterne proxyhost", zegt Pool. Die zou dan de last van de fysieke server over moeten nemen, zodat de kans van een geslaagde backup flink groter wordt. Wel moet de backupsoftware dit ondersteunen. "Van VMware weet ik dat ze een apart component leveren die deze ondersteuning voor veel backuppakketten toevoegt", zegt Pool.

De tweede trend die Pool noemt is deduplicatie, wat de last tijdens het backuppen verlaagt omdat alleen de unieke datablokken worden opgeslagen. "In bepaalde gevallen blijft nog maar 0,3 procent over van de data die veiliggesteld moet worden", zegt Pool. "Dan heeft de server opeens een stuk minder te doen." Bron: Techworld