Daarmee komt deze testversie ruim twee maanden na de testversie van Windows Server 2008 R2. Belangrijkste doel van SCVMM R2 is dan ook om de beheerschil beter om de nieuwe functies van het komende server-besturingssysteem. Microsoft noemt in ieder geval drie verbeteringen die doorgevoerd worden in R2, ten opzichte van het huidige VMM.

Om te beginnen zal de beheersoftware live migration ondersteunen, het verplaatsen van VM's zonder downtime. Daarbij maakt het systeem wel gebruik van clustering, zoals ook kwam uit de Techworld-test van Windows Server 2008 R2. Hoewel volgens Microsoft wordt gezegd dat VMware's variant, VMotion, niet hoeft te clusteren, gaat dat ook daar alleen op voor geplande downtime. Bij ongeplande downtime moet VMotion nog even hard clusteren, zo argumenteert Microsoftblogger Rakesh Malhotra op het VMM-Technet blog.

Ook nieuw in R2 is de mogelijkheid om meerdere VM's op een LUN te plaatsen. VMM laat dat nu nog niet toe, omdat dat problemen zou geven bij de migratie; technisch zouden bij een migratie-acite van een LUN alle VM's daarop meegemigreerd worden. Dat probleem is nu opgelost.

Een derde vlak waar SCVMM R2 verbetering moet brengen, is de samenwerking met de SAN-opslag. Het is mogelijk om VM's van het ene naar het andere cluster te verplaatsen, en je kunt meerdere LUNs toewijzen aan een iSCSI-element waarmee de ondersteuning voor bijvoorbeeld EMC-iSCSI wordt verbeterd.

Verder noemt Malhotra nog een paar tweaks aan het netwerkgebruik, en noemt hij de extra onderhoudsoptie die is toegevoegd aan het beheerplatform in de vorm van Maintenance Mode. Beheerders kunnen dan onderhoud uitvoeren op een host, terwijl deze automatisch tijdelijk gemigreerd wordt om downtime te voorkomen.

De bèta is te downloaden via Microsoft Connect. Bron: Techworld