De z10 Business Class (BC) is feitelijk een upgrade van de z9 BC, en het kleinere broertje van de z10 Enterprise Class. Ten opzichte van zijn voorganger is de snelheid opgeschroefd met 40 procent, en is de capaciteit met de helft verhoogd. IBM beweert dat de kast een capaciteit heeft van 232 x86 open systems servers, en dat hij tegelijk ook zuiniger is dan een standaard serverpark.

De mainframe biedt verder zaken die onderhand bekend zijn bij System z, waaronder zogenaamde specialty engines (processors ingesteld voor een enkele applicatie) voor onder andere SAP, Java, Linux en Domino, en de mogelijkheid om de gebruikslicenties tijdelijk op te schroeven voor 'piekmomenten'. Later vandaag (17:00) komt IBM met een webcast waarvoor geïnteresseerden zich nu kunnen registreren.

Naast de besturingssystemen van IBM zelf ondersteunen ook Novell en Red Hat de System z, terwijl vorige week een IBM-mainframeversie van OpenSolaris, Sirius, is uitgegeven door Sine Nomine.

Anders dan de Linuxversies, die direct op de PR/SM virtualisatielaag geïnstalleerd kunnen worden, draait Sirius op een paragevirtualiseerde z/VM laag. Belangrijkste reden is dat deze meer hulpbronnen ter beschikking kan stellen dan PR/SM. Sirius is een op z/Architecture gebaseerde 64-bitsbuild van OpenSolaris. Benodigd is z/VM 5.3 of 5.4 met VM64466.

De System z is de laatste tijd een succesnummer voor IBM. In de zomer was er al een verkoopstijging van 32 procent, terwijl het bedrijf vorige week bekend maakte dat de verkopen van mainframes wereldwijd voor het derde kwartaal met 25 procent is gestegen. Met andere productlijnen ging het niet zo goed. Bron: Techworld