T-Mobile USA heeft een probleem gecreëerd met zijn ongelimiteerde bundels. Klanten betalen 80 dollar per maand om onbezorgd online te zijn en nu sommige mobiele internetters daar ook echt flink gebruik van maken, haalt CEO John Legere van de telecomaanbieder uit naar deze groep. Ze gebruiken te veel en dat moet stoppen.

Legere haalt in een blogpost op de site van T-Mobile vooral uit naar zogenaamde 'tetheraars', oftewel mobiele gebruikers die via hun pc of laptop de 3G/4G-verbinding van de smartphone inzetten om te kunnen downloaden. Binnen het 'onbeperkte' dataplan was deze vorm van connectiviteit al beperkt tot 7GB per maand, maar daar hebben allerlei tetheringapps voor Android en gejailbreakte iPhones die het tetheren verhullen maling aan.

Argument uit kabelinternetwereld wordt in de strijd gegooid

Volgens de telco verbruiken sommige klanten tot 2 terabyte per maand en dat is niet de bedoeling van deze onbeperkte bundel. "Deze activiteiten gaan ten koste van de gebruikservaring van nette T-Mobile klanten", jammert Legere. "Dat laat ik niet gebeuren."

In een begeleidende tweet kondigt Legere stappen aan. "Klantervaring is mijn topprioriteit en dat betekent dat iedereen die ons netwerk misbruikt weg moet", schrijft hij. De telco zegt technologie te gebruiken om fanatieke tetheraars op te sporen. Zij zullen een waarschuwing krijgen bij te veel gebruik (meer dan 7GB per maand) en schroeven zij hun dataconsumptie niet naar beneden, dan worden ze overgezet naar een beperkte bundel.

Niet iedere klant kan zich vinden in de argumentatie van Legere: