De telecomoperator is hiermee de eerste aanbieder van hsdpa in Nederland. Hsdpa (high speed downlink packet access) maakt mobiel internet mogelijk met snelheden van - op dit moment - 1,8 Mbps.

Gebruikers kunnen bij T-Mobile een zogeheten Web 'n' Walk-card aanschaffen met een abonnement voor hun notebook. Wie 69,50 euro per maand betaalt, kan onbeperkt gebruikmaken van gprs, umts, hsdpa en wifi van de telecomaanbieder.

Vooralsnog is hsdpa alleen met een notebook te gebruiken. "De eerste mobiele telefoons die geschikt zijn voor hsdpa verwachten we pas na de zomer", vertelt Priscilla Tomasoa van T-Mobile. "De eerste toestellen zijn vorige maand tijdens de Cebit getoond, maar hier zullen ze pas in het najaar worden geleverd."

Dekking

T-Mobile verwacht dat hsdpa in eerste instantie vooral door zakelijke gebruikers opgepikt zal worden. "We verwachten dat het zich op dezelfde manier zal ontwikkelen als wifi. Eerst zullen zakelijke gebruikers het ontdekken, consumenten volgen later", verwacht Tomasoa.

Volgens haar is er op dit moment in 75 steden dekking voor hsdpa. "We hebben ons umts-netwerk uitgebreid met hsdpa." Wie zich buiten het dekkingsgebied bevindt, is aangewezen op gprs.

Eerder werd hsdpa door T-Mobile al in Duitsland en Oostenrijk in gebruikgenomen. Later dit jaar zal hsdpa ook in Groot-Brittanni├ź volgen.