Sinds hun laatste waarschuwing in februari hebben de Taliban de daad bij het woord gevoegd: AP bericht dat ongeveer tien zendmasten van mobiele providers zijn aangevallen.

Eisen van Taliban

De vier getroffen Afghaanse telecombedrijven hebben door de aanvallen een schade van 2 miljoen dollar geleden. Bovendien zijn zij in het zuiden begonnen met het 's nachts uit de lucht halen van hun netwerk, waarmee zij tegemoetkomen aan de eisen van de Taliban. Deze voormalige machthebbers van Afghanistan eisten een dergelijke avondklok voor mobieltjes, omdat Amerikaanse en Afghaanse soldaten hun mobiele telefoons gebruiken om Taliban-leden te traceren.

Gebakken peren

De afsluiting van het mobiele netwerk toont aan dat de regering weinig te zeggen heeft in de afgelegen gebieden in het zuiden van Afghanistan. Maar volgens de minister van telecommunicatie is de maatregel niet populair bij de bevolking, die nauwelijks andere communicatiemiddelen hebben. Zo zit Haji Jan Ahmed Aqa, een 45-jarige boer uit het afgelegen en gevaarlijke Zhari-district in de provincie Kandahar met de gebakken peren van de nachtelijke afsluiting. "Wat doen we als er iemand ziek is? Volgende keer ondervindt de Taliban misschien problemen overdag en willen ze het netwerk ook dan afsluiten."

De nachtelijke afsluiting zou ongeveer 10 procent van de Afghaanse zendmasten betreffen. Hiervan zouden ongeveer 300.000 mensen de dupe zijn. De vier betrokken telecombedrijven Roshan, AWCC, Areeba en Etisalat willen geen commentaar geven op de afsluiting.

Begrip

Ook enkele Taliban-strijders willen inmiddels dat het netwerk wordt hersteld. In een telefonisch interview toont Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid begrip voor de gevolgen van hun acties. "We constateren dat sommige mensen problemen ondervinden, dus mogelijkerwijs zullen we de komende dagen de tijden aanpassen wanneer de netwerken zijn afgesloten", aldus de Taliban-zegsman.

Getroffen masten

De mobiele telefoniemarkt in Afghanistan is enorm gegroeid sinds in 2002 de eerste masten verschenen na de verdrijving van de Taliban. Nu zijn er 5,4 miljoen mobiele bellers, terwijl er voor 1 miljard dollar in telecommunicatie is geïnvesteerd. De getroffen masten staan voornamelijk in de zuidelijke provincies Helmand, Kandahar en Zabul, waar de Taliban het meest actief zijn.