De IT-sector stapt soms net zo snel af van technologieën als nieuwe worden geadopteerd, maar soms vindt die tech een manier om te blijven hangen. Toen ik onlangs een auto kocht, zag ik in het kantoor van de dealer een matrixprinter die dezelfde soorten formulieren op kettingpapier aan het verwerken was als meer dan een kwart eeuw geleden.

Groei van tape

Dat geldt ook voor back-ups via tape. Er wordt elke twee jaar evenveel data geproduceerd als de hele rest van de informatiegeschiedenis daarvoor en harde schijven zijn niet genoeg. Voor enorme groottes data in de back-up, gebruiken bedrijven nog steeds tape en volgens belangenorganisatie LTO TPC's is vorig jaar de verkoop met 12,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, met een capaciteit van 108.547 petabytes.

LTO Program Technology Provider Companies (LTO TPCs) is een groep bestaande uit drie tapeproducenten: HPE, IBM en Quantum. Er zijn nog andere leveranciers die niet zijn meegenomen in bovenstaande telling, zoals Oracle, die de opslagbusiness overnam met de aankoop van Sun Microsystems en nog steeds levert.

Nieuwe tech

Daadwerkelijke verkoop van losse eenheden daalde lichtjes, war volgens de organisatie eraan ligt dat bedrijven wachten op de nieuwe LTO-8-gebaseerde units. Die technologie biedt een gecomprimeerde overdrachtssnelheid van 750 MB/s, een verbetering ten opzichte van versie 7 die 400 MB/s leverde.

Op de volgende pagina: Capaciteit van tape groeit van 30 TB naar een forse 330 TB per cartridge - hoeveelheden die harde schijven bij lange na niet halen.

Capaciteit groeit naar 30 TB per cartridge, wat nog 22 TB gecomprimeerd was in LTO-7. De TPC's verwachten dus nog meer groei dit jaar nu de LTO-8-producten op de markt komen. Om dat in perspectief te plaatsen: 1 PB is al de helft van de hoeveelheid data van alle onderzoeksbibliotheken in de VS bij elkaar opgeteld.

HDD-drives

Om 1 PB te bereiken met harde schijven heb je zelfs met de grootste capaciteit HDD, momenteel 14 TB, nog steeds 71 drives nodig. Dat betekent om dezelfde capaciteit te bereiken die aan tape is uitgegeven vorig jaar je meer 7,7 miljoen HDD-rives nodig hebt, tegenover iets meer dan 3 miljoen tape-cartridges.

En die verhouding wordt alleen maar beter. IBM kondigde recent een tapecartridge aan met een capaciteit van 330 TB:


Tape is aantrekkelijk om nog een reden: het is offline. Bij de onvermijdelijke datadiefstal kan een aanvaller mogelijk bij je hele storage-arrays, maar niet bij de cartridges die in een houder zitten.

Het is fysiek niet gekoppeld en zelfs in de tapedrive zijn ze niet op dezelfde manier te lezen als een harde schijf. Capaciteit, beveiliging en offline opslag: niets doet het op dezelfde manier, dus ondanks verhalen dat het einde nabij is, blijft tape toekomst hebben.