Dat stelt Ontrack Data Recovery, een Engels bedrijf dat beschadigde data herstelt.

"Bedrijven ontdekken vaak dat backupdata corrupt is als zij kritieke gegevens willen terughalen", aldus het bedrijf. "Er zijn dan operationele fouten gemaakt, of de tape is verkeerd gebruikt. Ook komt het geregeld voor dat bedrijven gegevens hebben overschreven."

Veel bedrijven denken dat hun data veilig is als er regelmatig backups worden gemaakt, stelt Ontrack. "Als iets de ene dag goed is, dan zegt dat nog niks over de volgende dag. Bedrijven moeten hun tapes regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat data in geval van een ramp beschikbaar is."

Problemen met kapotte of vieze tapes en het gebruik van tapes die 'over datum' zijn, kunnen ook voor problemen zorgen, aldus Ontrack.

Beheerders zouden soms ook te traag reageren op veranderingen in hun organisatie. "Upgrades van zakelijke software en systemen kunnen er dan voor zorgen dat opgeslagen data niet meer togankelijk is."

De oplossing voor dit alles is volgens het bedrijf om een uitgebreid noodplan achter de hand te hebben. "Vertrouw in ieder geval nooit blind op backuproutines." Bron: Techworld