Dat is de uitkomst van een Britse enquête onder 500 directeuren in opdracht van Microsoft. Daarvan zegt 61 procent dat vaardigheden in de persoonlijke omgang en werken in teams de voorkeur geniet boven gedegen ict-vaardigheden. Ook het nemen van initiatief scoort beter.

Wel worden ict-vaardigheden langzaamaan steeds belangrijker, al verwachten de meesten nog dat sociale vaardigheid in de toekomst voor blijven liggen. Van de ondervraagden denkt 24 procent dat kennis van automatisering en computers de komende tien jaar de empathie, mensenkennis en vlotte babbel voorbij streeft. Volgens Bill Gates laten de uitkomsten zien dat communicatie belangrijk blijft, zowel menselijk als digitaal.

"Veel mensen gaan er vanuit dat het bouwen van software een eenmansbezigheid is, waarbij je opgesloten in een kantoor heel veel code schrijft", schrijft Bill Gates in een gastcolumn voor de BBC. "Maar dat is helemaal niet waar."

"Eén van de belangrijkste veranderingen van de laatste dertig jaar is dat de computertechniek bijna iedereen heeft veranderd in een informatiewerker," aldus de Microsoft-oprichter.

Volgens Joseph Shenouda van detacheerder E-Quest Automatisering geldt de uitkomst ook voor mensen voor wie ict de belangrijkste werkomgeving vormt, zoals ontwikkelaars en beheerders. "Je hebt heel goede IT'ers die in zichzelf gekeerd zijn, maar de meeste chefs zien liever een redelijke IT'er die ook goed in de omgang is," zegt Shenouda tegen Techworld. "Dat is logisch. Voor ons bijvoorbeeld is een gedetacheerde een visitekaartje, en wij zien dat de meeste bedrijven toch ook een babbeltje willen houden met werknemers."

Maar, zo stelt Shenouda, er zijn dusdanig veel plekken dat ook ict'ers zonder vlotte babbel aan de slag kunnen. "Voor hen is ook ergens plek. Een aantal bedrijven zijn zo opgebouwd dat mensen afgezonderd in een hokje meters maken, die selecteren juist op technische vaardigheid. De arbeidsmarkt is erg krap," aldus Shenouda.

Bron: Techworld