Amerikaanse cloudbedrijven komen naar ons toe deze winter. Tenminste, dat beweert Paul Nemitz, Justitieel topman van de Europese Commissie. Zonder het exacte aantal centra of bedrijven te noemen spreekt Nemitz van een "substantiële toename in de buitenlandse directe investeringen in digitale technologieën in opslagcentra, datacenters en verwerking". IBM, Google en Amazon vallen daar sowieso onder, schrijft The Wall Street Journal.

Veilige datahaven?

De reden van al deze investeringen is volgens Nemitz dat de techreuzen Europa als veilige datahaven zien tijdens hun vlucht voor de datagraaiende Amerikaanse overheid. Dit in de aanloop naar een nieuwe Europabrede dataprotectiewet. "Net zoals Zwitserland met een vertrouwd kader geld heeft aangetrokken, zal Europa in staat zijn om data, dataverwerking en datacenters te trekken", stelt Nemitz, die dataprotectie als motor voor de Europese economie ziet.

Overigens noemen de bedrijven zelf het onverminderd groeiende datagebruik van internetgebruikers de reden voor het bouwen van Europese datacenters. Proximity, oftewel nabijheid, is daarbij van groot belang om latencyproblemen te voorkomen.

In Nederland bouwt Microsoft momenteel een -overigens zelf nooit bevestigd- datacenter in de kop van Noord-Holland, terwijl Google afgelopen september een nieuw gigantisch datacenter in de Eemshaven in Groningen aankondigde.

De spanningen tussen de VS en Europa zijn bepalend voor de toekomst van de cloud. Lees ook: De cloud zit in een trans-Atlantische crisis