10. Brocade DCX

Januari stond in het teken van de grote switches die een centrale plaats in het datacenter opeisen door zowel servers als opslag te koppelen. Brocade beet het spits af met de DCX, een reusachtig apparaat met 896 8 Gbps-poorten die ondersteuning biedt voor Data Center Ethernet (DCE), Gigabit Ethernet, iSCSI, Fibre Channel en Fibre Channel over Ethernet (FcoE).

9. Cisco Nexus

Cisco bracht eveneens in januari een erg grote switch op de markt in de vorm van de Nexus. Waar de DCX van Brocade slechts de mogelijkheid biedt om FCoE te ondersteunen, wordt de Nexus gezien als de eerste pure FCoE-switch. FCoE, waarbij het Fibre Channel-protocol voor het koppelen van opslag over 'enhanced Ethernet' wordt gestuurd, zal in 2008 ook door andere leveranciers worden opgepikt waaronder EMC en NetApp.

8. Juniper EX-series switches

2008 leverde ook switches op vanuit een onverwachte hoek: Juniper Networks. Deze leverancier betrad eind januari de overvolle switchingmarkt met de EX-series switches die zijn voorzien het eigen Junos besturingssysteem. Het aanbod varieert van de EX 3200 voor kleine omgevingen tot de EX 8200 die tot maximaal 3,2 Terabit in een chassis biedt.

7. HP EXDS9100

Voor wie van grote getallen houdt (en veel opslag nodig heeft), introduceerde HP in september de ExDS wat staat voor Extreme Data Storage. Het opslagsysteem biedt plaats aan maar liefst 820 1 TB-drives verpakt in twee 42U-kasten. Een minimale configuratie biedt 250 terabyte.

6. Solid State Disk

Op storage-gebied ging dit jaar ook veel aandacht uit naar Solid State Disk als energiezuinige en schokbestendige vervanger van de hard disk. De leveranciers probeerden elkaar de loef af te steken met nóg snellere SSD-drives waarbij BitMicro de grootste mond leek te hebben. Deze leverancier wist 1,6 terabyte op een 3,5 inch SSD te proppen. Onder andere Sun Microsystems en Intel kwamen in 2008 met hun eigen SSD's op de markt.

5. Dell PowerVault DL2000

Dell bracht in oktober een nieuw systeem op de markt voor snelle disk-to-disk backup. De PowerVault DL2000 heeft een capaciteit die oploopt tot 144 TB en wordt geleverd met software van CommVault (Simpana) of Symantec (Backup Exec). Het backupsysteem is de eerste in de TierDisk-lijn van Dell-producten.

4. HTC's Google Phone

Google wist de gemoederen aardig bezig te houden met het mobiele besturingssysteem Android. De HTC G1 die in september werd geïntroduceerd, is de eerste mobiele telefoon met het nieuwe platform. De telefoon biedt een toetsenbord, 3G-dataverbinding en een groot aanraakscherm. De 'Google Phone' wordt pas in het eerste kwartaal van 2009 op de markt verwacht.

3. IPhone 3G

Na lang wachten kwam Apple's iPhone in juli eindelijk ook naar Nederland. De introductie van de iPhone 3G leidde tot lange rijen bij de winkels van T-Mobile. Een dag na de introductie was het hebbedingetje alweer uitverkocht.

2. Intel Atom

De chipfabrikanten zaten niet stil in 2008. Zo bracht AMD in april zijn veelgeplaagde Barcelona serverchip op de markt, in november gevolgd door de 45 nanometer quad-core serverprocessor 'Shanghai'. Intel maakte indruk met onder andere de zeskernige Xeon 7400-processor en de Core i7 desktopprocessor die is gebaseerd op de Nehalem-microarchitectuur. Maar de winnende chip in 2008 is toch echt de Atom. De chip ontpopte zich in 2008 tot de aanjager van de chipindustrie, met dank aan de enorme populariteit van de netbook.

1. Waarmee we zijn aanbeland bij het meest geliefde stukje hardware uit 2008: de Eee PC.

Met deze kleine laptop boorde Asus een geheel nieuwe markt aan die al snel de aandacht trok van concurrenten als Lenovo, HP en Acer die allemaal met eigen incarnaties kwamen. Door het succes van de mini-laptops zag Microsoft zich zelfs genoodzaakt om de levensduur van Windows XP nog wat op te rekken. Asus had vervolgens de smaak te pakken en introduceerde in de loop van het jaar nog de Eee Box en de Eee Monitor. Bron: Techworld