Het tekort aan harde schijven doet zich voor sinds de overstromingen in Thailand. In dat land wordt een groot deel van de wereldwijde productie van harde schijven gedaan. Dell zegt dat het tekort aan harddisks nog zal aanhouden tot ver in het eerste kwartaal van het volgende jaar.

Prijzen stijgen

Nadeel van het tekort is niet alleen dat er minder pc's dan verwacht kunnen worden gemaakt, maar tevens dat de prijzen omhoog gaan. Elke computerleverancier gaat immers op jacht naar de slinkende voorraad harde schijven die nog wel verkrijgbaar is.

Volgens Dell zal de omzetgroei over dit jaar slechts 1 tot 2 procent zijn, vergeleken met vorig jaar. Niet alleen het tekort aan harde schijven is daar debet aan, ook de slechte economische situatie. Dat de prijzen van harde schijven en ook andere pc-componenten stijgen, helpt daarin niet mee, zegt financieel directeur Brian Madden tegen persbureau Reuters.

“We doen er alles aan om onze klanten te beschermen, maar in sommige gevallen moeten we de prijzen wel verhogen." Madden zegt door het tekort aan harde schijven de focus te verleggen naar duurdere producten voor klanten die meer te besteden hebben.

Ingehaald door Lenovo

Dell heeft afgelopen kwartaal de tweede positie op de wereldranglijst van computerfabrikanten moeten prijsgeven aan zijn Chinese rivaal Lenovo. HP blijft, ondanks alle onzekerheden en turbulentie van de afgelopen maanden, nog steeds nummer 1.

Ceo Michael Dell van de gevallen nummer twee kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers harde maatregelen aan. Dell, dat bekend staat als prijsvechter, stopt met het leveren van hardware waar weinig marge op te verdienen is. “Die beslissing zorgt voor minder omzet, maar wel meer winst", zegt hij.

Omzet daalt

De omzet uit de pc-verkoop is 6 procent gedaald naar 3,4 miljard in het afgelopen kwartaal. Dat kwam vooral doordat consumenten de knip dicht hielden. Ook de overheden in West-Europa spendeerden hun geld aan andere zaken.

De winst in het derde kwartaal is wel gestegen, naar 893 miljoen dollar. Dat was een jaar geleden nog 822 miljoen dollar. De nu geboekte winst is voornamelijk behaald in de grootzakelijke markt, waar ondanks de crisis door wordt gegaan met vervangingsaankopen.