De telco's gingen niet in op de wens van ProRail om in de spoortunnel bij Delft een mobiele infrastructuur te plaatsen voordat de tunnel in september 2014 werd opgeleverd. Ook toen ProRail samen met de NS nog eens op de knietjes ging bij de providers en een zak geld ter compensatie neerlegde, haalden de telco's hun neus op voor plaatsing. Dat blijkt uit de antwoorden op Kamervragen die de PvdA'ers Astrid Oosenbrug en Duco Hoogland aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu stelden.

Door de weigering van de providers om te zorgen voor dekking in de tunnel en op de perrons van het station van Delft, kampen reizigers zeker nog vele maanden met gedwongen offline en onbereikbaar zijn als zij de Prinsenstad binnenrijden en verlaten. Gesprekken zijn gaande, maar niet bekend is wanneer er door de providers een plan ingediend wordt dat door ProRail kan worden goedgekeurd. De overheid gaat sowieso niet bijspringen. Mobiele infrastructuur "acht ik geen overheidsverantwoordelijkheid", schrijft Mansveld.

Tunnel moet vroeg of laat weer dicht

Mochten de providers hun wens van een goedkope mobiele installatie toch doorzetten, dan gaat dit de reiziger (uiteraard) extra overlast opleveren. "Het treinverkeer moet worden stilgelegd om de systemen te plaatsen", laat de staatssecretaris optekenen.

Card