Direct Push is Microsofts antwoord op het succes van het mobiele mailapparaatje Blackberry. Met Direct Push is e-mail van werknemers direct toegankelijk op hun draagbare Windows Mobile-apparaat.

De functionaliteit van push e-mail voor Exchange is sinds kort beschikbaar door de komst van Microsofts zogenoemde messaging and security feature pack (msfp) en Service Pack 2 voor Exchange.

Om te kunnen gebruikmaken van de push-functionaliteit dient de handheld overigens wel over versie 5 van Windows Mobile te beschikken.

T-Mobile

Als eerste aanbieder in Nederland gaat T-Mobile van start met een speciaal pakket voor op Exchange-gebaseerde mobiele mailtoegang. De telco mikt hiermee op mkb-bedrijven die zelf geen Exchange Server hebben draaien, maar wel behoefte hebben aan mobiele e-mail.

Voor net geen twintig euro per maand krijgen bedrijven de beschikking over een MDA-smartphone met gprs-verbinding. In samenwerking met IS Interned Services wordt hier een mailbox aan gekoppeld die vanaf de smartphone toegankelijk is.

In het tweede kwartaal van dit jaar kunnen ook huidige klanten van T-Mobile gebruikmaken van Direct Push. De technologie zal dan worden aangeboden in combinatie met Pocket Internet Totaal, een flatfee-internetabonnement van net geen acht euro per maand.

Vodafone

Later dit jaar zal ook Vodafone diverse Windows Mobile 5-apparaten introduceren in combinatie met een abonnement om mail mobiel toegankelijk te maken. Bij Vodafone is het voor zover bekend overigens wel noodzakelijk om Exchange Server 2003 te hebben.

Om verbinding te maken met deze mailserver heeft Vodafone Windows Mobile Email ontwikkeld dat ervoor zorgt dat mailberichten automatisch worden gesynchroniseerd.

KPN

KPN zegt de ontwikkelingen rondom push-mail met belangstelling te volgen. "Het ziet er veelbelovend uit, zeker als je bedenkt dat Exchange een veelgebruikte mailserver is", aldus een zegsman van het telecombedrijf. "Concrete plannen hebben we echter nog niet."