De telecomadvocaten draaien zich warm voor een episch gevecht om netneutraliteit in de VS. Het officiele document van toezichthouder FCC is net uit, of de rechtszaak ertegen is een feit. Lobbygroep USTelecom, waar AT&T en Verizon de dienst uitmaken, slepen FCC voor de rechter, melden Amerikaanse media.

Want anders dan in Nederland is netneutraliteit niet bij wet vastgelegd, maar heeft waakhond FCC zelf de autoriteit om dergelijke regels zelf uit te vaardigen. Aldus de FCC. Volgens de telco's is het echter puur machtsmisbruik, een coup van ambtenaren die het internet kapot willen reguleren.

Vorige rechtszaak succes voor telco's

Niet alleen inhoudelijk is de voorgeschreven netneutraliteit in strijd met verschillende wetten en zelfs de Grondwet, ook in de procedure zijn fouten gemaakt, stellen de providers. Dat rechtszaken onvermijdelijk waren stond vast, dat ging de vorige keer niet anders. En met succes. Verizon wist de vorige versie van netneutraliteit, een aanzienlijk slappere versie, bij de rechter af te schieten.

Ondertussen gaat het gelobby in Europa door. Daar voelen veel lidstaten niets voor strikte netneutraliteit en traineren en blokkeren de onderhandelingen.