De ICT-branche gaat zich dit jaar voorzichtig herstellen met een verwachte groei van 0,3 procent. Na de krimp van 0,5 procent in 2012 is de sector op de weg terug. Dat is te danken aan noodzakelijke softwarebestedingen (plus 2,5 procent) en de groei van 1,6 procent in telecom- en internetbestedingen, zo blijkt uit voorlopige onderzoek in opdracht van Nederland ICT.

De branchevereniging baseert zich op onderzoeksbureau Keala Consultancy, dat in maart met zijn jaarlijkse ICT-Marktmonitor komt. De verwachte groei in ICT staat haaks op de economische krimp van 0,5 procent van de gehele Nederlandse economie in 2013, voorspelt door het CPB.

Hand op de knip

Software redt de sector. Voor bedrijven zijn softwareupdates of automatisering van bedrijfsprocessen vaak noodzakelijk. De bestedingen aan bedrijfsapplicaties en apps voor smartphones en tablets groeiden vorig jaar gezamenlijk met 2,4 procent. Daarvan wordt dit jaar opnieuw veel verwacht: een groei van 4 procent.

De terughoudendheid in hardware en vooral ICT-dienstverlening blijft in 2013 aanhouden. Volgens woordvoerder Michel van Schie van Nederland ICT houden zowel bedrijven als consumenten de hand op de knip. “Het is te begrijpen dat we iets langer met computers doen in deze tijden. Dienstverlening wordt beïnvloed door een voorzichtige overheid, die in deze economische omstandigheden voor goedkopere aanbestedingen kiest."

Hardwareprijzen dalen

De groeicijfers van de ICT-Markmonitor zijn afhankelijk van veel variabelen. Zo kunnen prijsdalingen de ICT-bestedingen dusdanig beïnvloeden dat er geen conclusies kunnen worden getrokken over het aantal aankopen. Van Schie: “De massaal gekochte tablets zijn goedkoper dan de traditionele laptops. Het volume kan dus toenemen terwijl er minder euro's worden omgezet. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug bij de lagere kosten van nieuwe televisies."