De top van het bedrijf heeft de Raad van bestuur gevraagd te wachten met het goedkeuren van financiële jaarrapportage. Daardoor wordt ook de voor begin april geplande aandeelhoudersvergadering uitgesteld.

Calabrese maffia

Sparkle en Fastweb, twee dochterbedrijven van Telecom Italia, worden verdacht van betrokkenheid bij een gigantische witwasoperatie waarin 2,2 miljard euro zwart geld werd witgewassen. Dat zou gebeurd zijn voor de Calabrese maffia, de 'Ndrangheta. De rechter noemt de fraude een van de grootste uit de Italiaanse geschiedenis.

Er is beslag gelegd op eigendommen van Sparkle ter waarde van 300 miljoen euro. Ook zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd voor 56 personen. Daar staat ondermeer een senator van Berlusconi's politiek partij bij. Naar de oprichter van Fastweb, miljardair Silvio Scaglia, en wordt gezocht. Hij is voor zaken in het buitenland.

Carrouselfraude

Italiaanse aanklagers beweren dat het geld tussen 2003 en 2006 witgewassen werd via facturen voor niet-bestaande telecomdiensten. Bij deze internationale 'carrouselfraude' werd het afdragen van 400 miljoen euro BTW ontlopen. Volgens Het Financieele Dagblad is ook een Nederlandse holding betrokken bij de financiële malversaties.

Telecom Italia is het op 4 na grootste telecombedrijf van Europa. Zakelijke provider BBned in Nederland is 100 procent eigendom van de Italianen. In juni 2009 kreeg BBned een nieuwe, Italiaanse baas.