De in Naarden gevestigde investeerder Greenfield Capital Partners legt 25 miljoen euro in contanten neer voor het mobiele belbedrijf, zo hebben de partijen maandagochtend bekendgemaakt. Dit is een stuk minder dan de bedragen die eerder circuleerden. Mmo2 hield namelijk in een eerder stadium nog rekening met minimaal 100 miljoen. De Britten hadden de Nederlandse tak al enige tijd in de etalage staan, maar de ene na de andere kandidaat – onder meer Vodafone en T-Mobile werden genoemd - haakte af. O2 zou namelijk als kleine speler op de Nederlandse markt niet langer passen in de langetermijnstrategie van mmo2. O2 is overigens nog altijd verliesgevend. Verwacht wordt dat het telecombedrijf in de tweede helft van het jaar ebitda-positief zal draaien. Eind vorig jaar had O2 in Nederland 1,25 miljoen klanten, van wie maar liefst 937.000 een prepaid-abonnement hebben. Greenfield is binnen de it-sector vooral bekend van de aankoop van het telecombedrijf Enertel. O2 is volgens Greenfield een prima aanvulling op zijn huidige portfolio.

Geschiedenis

Telfort werd in september 1996 opgericht door British Telecom en de NS, die beide een aandeel van 50 procent hadden. Begin 1998 werd het bedrijf actief in de mobiele markt doordat het een gsm-licentie verkreeg. Halverwege 2000 volgde voor ruim 392 miljoen euro een umts-licentie. Tegelijkertijd kocht British Telecom voor bijna 1,8 miljard euro het aandeel van NS en werd daarmee de enige eigenaar. Later werd mmO2 formeel de eigenaar toen het werd afgesplitst van British Telecom.

Oude naam

Vorig jaar voerde het concern de naam Telfort af. De Nederlandse tak ging verder onder de naam O2 waarmee het internationale karakter van het telecomconcern moest worden benadrukt. Greenfield zal nog voor het einde van het jaar de naam Telfort weer van stal halen. Dit zal niet opnieuw gepaard gaan met een uitgebreide marketingcampagne, zo zegt O2-woordvoerder Ina van der Meulen. "Er is al genoeg geld uitgegeven aan de vorige campagne." De reden om weer terug te vallen op Telfort is een puur pragmatische: "Iedereen kent die naam nog." De transactie moet eind mei zijn afgerond.