Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben een opvallende manier bedacht om stroombesparende lcd-schermen te maken. Ze doen dat door techniek voor zonnecellen te gebruiken. De Amerikaanse onderzoekers willen de energie die door een beeldscherm gegenereerd wordt hergebruiken, dat meldt TechEye.

90 procent van de energie

Er zijn al manieren om een telefoon op te laden met behulp van een kleine zonnecel. Wat het onderzoek van UCLA bijzonder maakt is dat het opwekken van de stroom dus niet alleen mogelijk is met zonlicht of buitenlicht. Het backlight in de telefoon gebruikt 90 procent van de energie in het beeldscherm. Om het apparaat zichzelf op te laden hergebruiken de onderzoekers daar een deel van.

Om backlight als stroombron kunnen gebruiken te maken, gebruiken de onderzoekers polarisatiefilters. Dat soort filters worden ook in een zonnebril gebruikt om spiegeling tegen te gaan. De filters worden aan weerszijden van de kristallen in het lcd-scherm geplaatst. Het licht gaat vanaf het backlight door de kristallen. Dat licht wordt selectief doorgelaten zodat er een afbeelding ontstaat.

Techniek commercialiseren

Volgens de onderzoekers wordt 75 procent van het licht uit de backlights opgenomen door de polarisatiefilters. Met dat gegeven in het achterhoofd produceerde het team een 'polariserende organische fotovoltaïsche cel'. Die doet tegelijkertijd dienst als 'zonnecel' en als polarisator.

Volgens het onderzoeksteam is het mogelijk om deze techniek in te zetten als 'zonnecel' die zowel buitenlicht als kunstlicht om kan zetten naar elektriciteit. Het team hoopt dat het de techniek kan commercialiseren. Ze denken dat de methode eenvoudig toegepast kan worden op bestaande productieprocessen. De efficiëntie van de speciale cel is nog onbekend. Het is daarom moeilijk te zeggen hoe groot de kans is dat deze techniek mainstream wordt.