Dat voorspelt onderzoeksbureau Juniper Research. Deze verwacht dat transacties via nfc-chips vooral gebruikt zullen worden voor relatief kleine aankopen zoals een broodje of een tramkaart.

Een Near Field Communication (nfc) chip is een variant van een RFID-chip die in twee richtingen communiceert in plaats van alleen maar zendt. Door deze eigenschap is de chip uitermate geschikt voor mobiel betalen.

Doorbraak

Juniper ziet een grote kans voor nfc-betalingssystemen om door te breken. Uit de studie blijkt dat mobiele telefoons in de toekomst steeds vaker gebruikt gaan worden voor betalingen. Het systeem zou zelfs de portemonnee kunnen vervangen.

"Nfc zal aanslaan in ontwikkelde gebieden, met Japan als koploper op dit moment met FeliCa-telefoons. Noord-Amerika, West-Europa en landen zoals Singapore en Australie zullen een toename in het gebruik van de service zien", zegt auteur van het onderzoeksrapport, Howard Wilcox.

Snelle groei

Naast de snelle groei voorspelt Juniper dat het aantal transacties via mobiele telefoons zal vervijfvoudigen tussen 2011 en 2013. De toename van mobieltjees met een nfc-chip zal in 2009 nog gering zijn maar in 2013 zal twintig procent uitgerust zijn met de chip. De ontwikkelde gebieden, Noord-Amerika, het verre oosten en China samen met West Europa zullen verantwoordelijk zijn voor negentig procent van het mobiele betaalverkeer.

Wilcox waarschuwt dat zowel bedrijven als consumenten nog moet wennen aan de nieuwe manier van betalen. Hij wist op eventuele angst voor beveiligingsproblemen bij een 'mobiele portemonnee'.

In het rapport worden zes jaar aan nfc-gegevens geanaliseerd.

Rabobank

Rabobank is in Nederland pionier op het gebied van mobiel betalen. De bank ziet ook toekomst in nfc-technologie. Volgens Dan Armstrong, cto van Rabo Mobiel is er 'natuurlijk een toekomst' voor mobiel betalen en bankieren, maar is er nog een 'kip en ei probleem'. Aan de ene kant zal de consument warm moeten lopen voor betalen per telefoon, maar de winkeliers moeten deze mogelijkheid ook gaan aanbieden.

"NFC is op dit moment veel te duur, dat weten we allemaal", doet Amstrong uit de doeken. Ook de huidige penetratie van telefoons die uitgerust zijn met een nfc-chip is te verwaarlozen, vertelde Armstrong eerder dit jaar tijdens Mobile Monday in Amsterdam.