KPN was tot nu toe wettelijk verplicht om in plaatsen met meer dan 5.000 inwoners één telefooncel per 5.000 mensen te handhaven. Omdat het gebruik van de telefooncellen daalde, heeft de telecomprovider aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) gevraagd om deze wettelijke verplichting op te heffen.

De functie van de telefoonzuilen is overgenomen door de 17 miljoen Nederlandse mobiele telefoons. Slechts vijf procent van de Nederlandse bevolking gebruikt nog telefooncellen. Het aantal belminuten daalde tussen 2000 en 2006 met 76 procent. Hierdoor wordt het voor KPN veel te duur om alle telefooncellen te handhaven.

Overleg met gemeenten

Om bepaalde groepen zoals bijvoorbeeld ouderen te ontzien, overlegt KPN met de gemeenten welke cellen kunnen verdwijnen. De telefooncel verdwijnt dus niet geheel uit het straatbeeld. De groep die nu nog gebruik maakt van telefoons doet dit zeer incidenteel. Bijvoorbeeld om op het station te bellen met familie omdat iemand zijn mobieltje is vergeten. Op de stations zijn de cellen nog rendabel, op die plekken blijven ze dus staan.

Onderzoeksbureau NIPO deed in opdracht van staatssecretaris Heemskerk onderzoek naar het gebruik van telefooncellen. Daaruit blijkt dat de huidige wettelijke verplichtingen van KPN niet meer noodzakelijk zijn. Na overleg met de Consumentenbond, ouderenorganisatie ANBO en de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad heeft staatssecretaris Heemskerk de Tweede Kamer vrijdag ingelicht over de plannen van KPN.