Het Amerikaanse bedrijf Hopewell Culture & Design klaagt Apple, Nokia, Samsung HTC en andere producenten van smartphones aan omdat zij een patent op dubbelklikken zouden schenden. Ook softwaremakers als Adobe en Opera worden daarom voor de rechter gedaagd.

Dubbelklikken op een geselecteerd item

Het octrooi van bedrijf heeft specifiek betrekking op dubbelklikken op een item dat al geselecteerd is. Vervolgens moet een fabrikant, volgens het patent, dan meerdere opties bieden. Een menu waarmee iemand het geselecteerde item kan delen of meer informatie kan krijgen over het item is al voldoende.

Het patent is in 2002 ingevoerd en werd in 2007 toegekend door het Amerikaanse patentbureau. Het is opvallend dat het bureau het patent toekende, want acties als links en rechts klikken met de muis zijn al veel eerder beschreven. Kennelijk was het verbinden van een actie aan dubbelklikken voldoende voor een octrooi.

Ook voor touchscreens

Wie het patent leest ziet een voorbeeldafbeelding waarbij een afbeelding in een webbrowser staat. Wie rechts op die afbeelding klikt activeert een hyperlink en wie links klikt krijgt een menu te zien. In dit voorbeeld opent de afbeelding zichzelf in een bewerkingsprogramma na het dubbelklikken.

Het wordt uit de aanklacht niet geheel duidelijk op welke manier dit patent nu betrekking heeft op mobiele telefoons met touch screens. In het patent wordt namelijk in een bijzin vermeldt dat deze uitvinding ook opgaat voor touchscreens.

Vierhonderd woorden

Wel legt de indiener van het patent in meer dan vierhonderd woorden uit wat een muis is en wordt er ook veel tekst besteed aan het bewegen van de cursor naar het item dat iemand moet selecteren.

De rechtszaak is ingediend in het district Eastern Texas, dat bekend is om haar vele patentzaken.