De storing begon dinsdagavond en hield de hele nacht aan. Om 8 uur vanochtend waren alle systemen weer operationeel. In totaal duurde de storing ongeveer 12 uur, bevestigt een woordvoerster van Telfort. De provider werd getroffen door een stroomstoring in het datacenter. "Normaal gesproken zou dan het noodaggregaat gaan werken, en dat is niet gebeurd. Vandaar dat de schade zo heftig is."

De storing begon om 19.00 uur op dinsdagavond. Om 6 uur woensdagochtend waren internet en vaste telefonie weer beschikbaar. Twee uur later functioneerde ook het mobiele internet weer. Vanaf 10 uur 's avonds zijn medewerkers van het energiebedrijf en Telfort bezig geweest alles weer aan de praat te krijgen. Door de storing werden 400.000 mensen getroffen.

Systemen langzaam weer online

De storing duurde mede zolang doordat alle systemen zorgvuldig getest en één voor één weer ingeschakeld moesten worden. "Je moet zorgen dat je alles geleidelijk weer aan de praat krijgt zonder dat je een overbelasting veroorzaakt", legt de zegsvrouw uit.

Als het goed is, werken alle systemen van Telfort weer. De woordvoerster wil graag benadrukken dat abonnees die nog steeds geen verbinding kunnen krijgen met het internet de modem handmatig moeten herstarten.