Om de umts-licentie van 430 miljoen euro niet te verliezen zal Telfort voor 1 januari 2007 begonnen zijn met het uitrollen van de techniek. "Liever hadden we umts in zijn geheel over geslagen", zegt Theo van der Wiel, cto van Telfort. "Het is moeilijk een goede business case hiervoor te krijgen."

Daarom wil het bedrijf alleen daar umts uitrollen waar het volgens de licentie moet. 'Dat is in vier grote steden en een dunne deken over het land heen.' In totaal zullen dan ook niet meer dan 1000-1500 antennes geschikt worden gemaakt.

Telfort verwacht meer heil van de hsdpa (high-speed downlink packet access), waarbij onder optimale omstandigheden een snelheid van 14.4 Mbps kan worden gehaald. In de praktijk zal dat dichter bij de 1.4Mb/s liggen wat volgens het bedrijf zo'n tien keer sneller is dan umts. "Hsdpa doet de snelheid van umts verbleken."

Tijdens een demo bekent de onderneming wel dat de umts investering niet helemaal verloren is, omdat de stap naar hsdpa eigenlijk niet meer is dan een software-update. Het bedrijf zal dan ook beiden gelijktijdig aanbieden. Overigens heeft Telfort nog geen idee hoe de tariefsstructuur van de nieuwe dienst eruit zal gaan zien.