Geen enkele provider werkt toe naar een ‘big bang’. Deze behoedzame overgang naar het onvermijdelijke IPv6 blijkt uit een rondgang door Webwereld langs grote providers.

Juni 2011

Begin juni 2011 zijn volgens de IPv4 exhaustion counter alle IPv4-subnets vergeven. Dat betekent dat er nog wel vrije IPv4-adressen bestaan, maar dat die al vergeven zijn en er geen extra adressen meer bij kunnen komen.

Om het opraken van IPv4-adressen voor te blijven, zijn grote Nederlandse providers allemaal bezig om hun netwerk geschikt te maken voor IPv6. Alle providers die Webwereld sprak, gaven aan op tijd gereed te willen zijn met IPv6 zodat hun klanten niets van de IPv4-uitputting merken.

Dual-stack

Om de overgang naar IPv6 onmerkbaar te laten verlopen. willen de providers hun klanten een dual-stack verbinding geven. Dat betekent dat een klant zowel een IPv4- als een IPv6-adres krijgt toegewezen. Op die manier is het mogelijk om websites die alleen in IPv6 of alleen in IPv4 worden aangeboden met een en dezelfde verbinding te bekijken. XS4ALL biedt zulke verbindingen momenteel al aan.

Door het inzetten van dual-stack hoeven de Nederlandse providers niet ineens al hun klanten over te zetten op IPv6. Geen big bang dus maar een geleidelijke overgang. “Ten tijde van de overgang draaien immers alle systemen op internet nog op IPv4. Er is sowieso geen sprake van een overstap, want IPv4 blijft nog decennia bestaan. Pas in de loop der jaren wordt IPv6 uiteindelijk belangrijker”, stelt XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbrechts.

IPv4 uitverkocht

Maar dat betekent niet dat providers nog jarenlang IPv4-adressen kunnen leveren aan nieuwe klanten, onderkent ook Huijbrechts: “Zodra er geen IPv4 meer is, krijgt iedereen IPv6. Dan is het uitverkocht.” Mensen die dan overstappen naar een andere isp krijgen waarschijnlijk geen IPv4-adres meer. Om peer-to-peer te kunnen communiceren met mensen die zo’n nieuwe verbinding hebben, is het dan toch nodig om een IPv6-verbinding aan te schaffen.

Als de IPv4-adressen bij de providers opraken dan is er een kans dat zij een IPv4-tunnel in gaan stellen, denkt Huijberchts. Zo kunnen mensen met alleen IPv6 toch nog uitgaande IPv4-verbindingen maken.

Voor een bedrijf dat zaken doet met het verre Oosten is het wel van belang om snel toegang te hebben tot IPv6. Volgens woordvoerder Gradus Vos van Ziggo is de vraag naar IP-adressen in Aziatische landen als China en India namelijk veel groter, waardoor ze daar sneller alleen op IPv6 zullen werken. De Nederlandse providers denken dat zij zelf nog genoeg IPv4-adressen hebben om de komende jaren te overbruggen.

Modem geschikt/ongeschikt

Een klant die native IPv6 wil gebruiken, moet daarvoor een geschikt modem hebben. Momenteel leveren, voor zover Webwereld kon achterhalen, Telfort, UPC, Ziggo en natuurlijk XS4ALL al modems die geschikt zijn voor IPv6. Bij de andere isp's is dit onduidelijk.

Provider Online deed zelfs zeer geheimzinnig over de geschiktheid van de geleverde modems. Volgens een woordvoerder was dit “bedrijfsvertrouwelijke informatie”. Omdat veel klanten ook nog oude modems gebruiken, is het waarschijnlijk wel zo dat providers de apparatuur toch nog moeten vervangen.

De Nederlandse providers doen het overigens Europees gezien goed. Uit een onderzoek van de Europese Commissie uit september dit jaar bleek namelijk dat 10 procent van de Europese providers nog helemaal niet bezig is met IPv6. Verder gaat 20 procent van de isp's pas werken aan een overstap naar IPv6 als hun IPv4-adressen op zijn.