Het meten en monitoren van energieverbruik in het datacenter staat nog in de kinderschoenen, en dat blijft zo nog wel even. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van Gartner. Slechts 7 procent van de 130 respondenten zei dat het terugdringen van het energieverbruik een prioriteit is. De meesten vinden dat ze belangrijker zaken aan hun hoofd hebben dan Green IT, zoals consolidatie en virtualisatie.

Gartner geeft vier aanbevelingen om het energiemanagement te verbeteren. Ten eerste kan de temperatuur omhoog naar zeker 24 graden Celsius, maar dan moeten er wel sensoren worden geplaatst op plaatsen die potentieel te heet kunnen worden. Overigens is dit niet nieuw. Jim Simonelli, CEO van APC zei het al eerder dit jaar.

Een andere aanbeveling is dat er goede dashboards ontwikkeld moeten worden waarin de cijfers van het energieverbruik goed worden verwerkt en worden bekeken in relatie tot bijvoorbeeld het financiële plaatje. 48 procent van de respondenten gaf bij het onderzoek aan dat ze dit nog niet hadden overwogen.

Verder moet volgens Gartner de SPECpower benchmark vaker gebruikt worden om de efficiëntie van servers te evalueren.

Tot slot moet men niet snel nieuwe datacenters bouwen, maar eerst de bestaande faciliteiten verbeteren en beter gebruik maken van de capaciteit door te consolideren en te virtualiseren. Uit het onderzoek bleek namelijk dat maar liefst 63 procent van de respondenten verwachtte dat ze binnen 18 maanden uit hun jasje zouden groeien. 15 procent zei dat ze nu al alle beschikbare capaciteit gebruikten en dat ze binnen een jaar nieuwe datacenters zouden moeten gaan bouwen.

Bron: Techworld