Hoewel het beheer van de site, ELN-Voces, in handen is van een Spaanse provider, wijzen de Whois-domeingegevens naar XS4ALL in Amsterdam.

Het ELN (Ejercito de Liberación Nacional, Nationaal Bevrijdingsleger) staat vanwege mensenrechtenschendingen sinds 2004 in Europa te boek als terroristische organisatie, net als de internationaal bekendere rebellen van de FARC. Groepen die op de zwarte lijst voorkomen zijn automatisch verboden in Nederland en mogen er volgens de wet op geen enkele wijze actief zijn. Banktegoeden kunnen worden bevroren en op activiteiten zoals ledenwerving staat een gevangenisstraf van een jaar.

Verboden

Ook het faciliteren van websites van organisaties die op de Europese zwarte lijst staan is volgens het OM in principe verboden. De mate van strafbaarheid hangt echter af van de inhoud van de site, meldt een woordvoerder van het parket. Of er actie wordt ondernomen tegen de site kan het OM daarom nog niet zeggen.

Complicerende factor daarbij is mogelijk dat de ELN-site via het Spaanse Nodo50 wordt gehost. Volgens de Europese richtlijn elektronische handel is een isp verplicht om actie te ondernemen wanneer er sprake is van hosting van een illegale site, maar niet wanneer er sprake is van ‘mere conduit’, slechts het doorgeven van informatie.

Controle onwenselijk

XS4ALL controleert van geen enkele klant of ze op een terroristenlijst staan. "Dat is niet alleen onmogelijk, maar ook onwenselijk, omdat we dan als provider moeten gaan uitmaken wat wel en niet mag op internet," zegt woordvoerder Niels Huijbregts. "We zijn volgens de wet ook niet aansprakelijk, maar mocht justitie ons erop wijzen dat een site op een van onze servers verboden is, dan gaan we niet moeilijk doen en halen hem direct uit de lucht. Dat doen we ook zonder tussenkomst van justitie, als we door anderen op een evident onrechtmatige site worden gewezen."

Maar de onrechtmatigheid van de site zelf lijkt niet evident, ondanks dat de organisatie in Europa verboden is. Op zijn Spaanstalige webpagina zet het ELN vooral zijn politieke standpunten uiteen. De rechtse Colombiaanse president Alvaro Uribe krijgt er flink van langs, maar ook Barack Obama moet het ontgelden. De site bevat verder onder meer berichten van het front, een video over een trainingskamp in de bossen van Colombia en een mogelijkheid om in contact te treden met de guerrilla.

Ontvoeringen

De marxistische rebellen hebben door de jaren heen duizenden mensen ontvoerd om losgeld en houden nu nog ruim tweehonderd gijzelaars vast. Daarnaast wordt het ELN verantwoordelijk gehouden voor burgerslachtoffers door het gebruik van landmijnen en aanvallen op infrastructuur. De guerrillagroepering werd in 1964 opgericht en heeft met 3.500 tot 5.000 strijders minder dan de helft van de slagkracht van de door drugshandel groot geworden FARC. Sinds het aantreden van de regering-Uribe in 2002 zijn de Colombiaanse rebellengroepen door diens harde aanpak in het defensief gedrongen.

Overigens werd de website van de FARC vorige week om onbekende redenen geblokkeerd. De FARC-website draaide tot afgelopen vrijdag op een Duitse server en werd gehost door een Zwitserse provider. De FARC-site is onder juridische druk al verschillende malen uit de lucht gehaald, om daarna weer via een andere server op te duiken.

UPDATE (kop aangepast): XS4All benadrukt dat de server niet onder hun beheer valt, maar is gestationeerd op een colocatie. Het enige dat XS4All zou kunnen doen om de site uit de lucht te krijgen is het ip-adres blokkeren. Maar daardoor zouden alle andere websites van Nodo50 ook offline gaan. Bovendien mag dat wettelijk niet. "Een mogelijk notice en takedown verzoek zou in dit geval naar Spanje moeten. Wij kunnen er in elk geval niets mee."