Daardoor blijft er gevaar bestaan voor consumenten, zo stelt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop vast na nieuw onderzoek naar de (on)veiligheid van Nokia-batterijen. Voor Nokia is de uitkomst van deze test echter reden om victorie te kraaien. "Nieuwe studie van Test-Aankoop bevestigt de veiligheid van Nokia-batterijen", kopt de telefoonfabrikant boven een persbericht. Woordvoerder Ivo Mechels van Test-Aankoop reageert verbijsterd op Nokia's interpretatie van het onderzoek. "Dat is helemaal niet waar. Dat klopt compleet niet. Ik begrijp niet dat ze dat durven zeggen", aldus Mechels. "De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen onze eerdere conclusies: Nokia zit met een gigantisch probleem", meent Mechels. "Consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat ze een veilige batterij kopen. En dat kan Nokia niet garanderen. De consument kan onmogelijk het verschil zien tussen originele en niet-originele Nokia-batterijen."

Onderzoek

Bij het onderzoek waren ditmaal drie vertegenwoordigers van Nokia aanwezig. De vorige keer bekritiseerde de Finse telefoonfabrikant het onderzoek van Test-Aankoop, omdat na het bekendmaken van de resultaten bleek dat de consumentenorganisatie ook namaakbatterijen had getest. Voor het onderzoek van maandag had Nokia eigen batterijen meegenomen. Daarnaast kocht Test-Aankoop zelf weer batterijen in speciaalzaken en ketens – 'net zoals de doorsnee consument dat zou doen'. Het ging om batterijen die werden verkocht 'onder het zeer herkenbare Nokia-label'. De uitkomst van het onderzoek: de batterijen die Nokia zelf had meegebracht waren veilig. Een deel van de door Test-Aankoop aangeschafte batterijen was daarentegen niet voorzien van een kortsluitbeveiliging. Door het ontbreken van een kortsluitbeveiliging kan de temperatuur van een batterij flink oplopen. Bij de twee ontploffingen van Nokia-toestellen die dit jaar plaatsvonden in Nederland, zou dat zijn gebeurd.

Optreden

Vorige week kondigde Nokia al aan hard te willen optreden tegen namaakbatterijen. Bij invallen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en andere EU-landen zijn inmiddels tienduizenden batterijen in beslaggenomen. In het persbericht van vandaag geeft de telefoonfabrikant tips hoe consumenten vervalste batterijen kunnen herkennen. Als één van de volgende teksten op de zijkant van een batterij staat, gaat het volgens Nokia om een nepbatterij: 'Replacement battery for...', 'NOK' (met het modelnummer), 'NK' (met het modelnummer), 'For use with...', 'Compatible with...', 'For Nokia...'. Test-Aankoop meent dat Nokia te lang heeft gewacht met ingrijpen. "Waarom duurt het allemaal zolang", vraagt Mechels zich af.