Dameware NT Utilities is een verzameling beheermiddelen voor Windows-systemen met een centrale interface. U kunt Dameware NT Utilities op elke Windows-pc (vanaf Windows NT tot en met 2003 en Vista) draaien. Natuurlijk moet u wel een domeinbeheerder zijn en als zodanig ingelogd zijn als u toegang wil krijgen tot andere pc's.

Het bedieningsvenster toont aan de linkerkant een boomstructuur met alle active directory en gewone domeinen, servers, werkstations en andere computers. U kunt onderdelen van de boomstructuur openklappen en zo dieper in de structuur graven.

U kiest een systeem uit door er op te klikken, waarna u een waslijst aan beheermogelijkheden krijgt te zien. U kunt van het gekozen systeem inlichtingen opvragen, instellingen bekijken en wijzigen, netwerksessies en lopende taken raadplegen en desgewenst afsluiten, printers beheren, het register bekijken en veranderen, gebruikers en gebruikersgroepen raadplegen, wijzigen, wissen of toevoegen en nog veel meer.

Platformen

De beheerde netwerkstations of -servers kunnen elke versie van Windows zijn, zelfs hoogbejaarde ondingen als Windows 95. Ook Windows-compatibele netwerksystemen zoals OS/2 en Linux of Unix met Samba zullen gevonden worden, maar omdat deze de rpc-diensten niet ondersteunen zult u ze niet op afstand kunnen beheren. Een paar inlichtingen opvragen lukt vaak nog wel.

U krijgt bij de Utilities ook nog een Dameware Mini Remote Control om een systeem indien nodig volledig op afstand te kunnen besturen (remote access). U hoeft zelf niets te installeren op bestaande werkstations en servers. Alles wat u nodig heeft is de Dameware NT Utilities op de pc waarmee u het beheer wil doen.

Als er al een dienst of taak (een zogenaamde agent) nodig is op een systeem dat u op afstand wil beheren, zal de software dat ofwel volautomatisch doen ofwel u daarop wijzen en dan voorstellen de benodigde dienst of taak op het te beheren systeem te installeren en starten. U moet natuurlijk wel over de nodige toegangsrechten beschikken.

Nieuwigheden

De gebruiksinterface van Dameware 5 kreeg nieuwe grafieken en een nieuwe tabinterface. Vooral de tabinterface zorgt voor nog sneller werken, omdat u nieuwe tabs al kunt openen als een vorige tab nog opgebouwd wordt. Dat is erg handig om bijvoorbeeld systeemeigenschappen van meerdere pc's tegelijk op te vragen.

De ondersteuning voor Active Directory is ook flink uitgebreid, met name in de sorteeropties en de weergavekenmerken voor AD-attributen. Bij het zoeken in de Active Directory-structuur kunt u nieuwe kenmerken kiezen zonder dat u moet wachten op het voltooien van de lopende zoekopdracht. U kunt de takenbalkpictogrammen zelf kiezen.

Ook bij de 'mini remote control' zijn heel wat nieuwigheden aangebracht en qua functionaliteit komen deze nu meer en meer tegemoet aan commercieel verkrijgbare losse 'remote access'-pakketten.

Conclusie Wat ons betreft is Dameware een echt hebbeding. Het beheer op afstand van andere pc's en servers is zo gemakkelijk en er zit zoveel in, dat we ons niet kunnen voorstellen hoe u het ooit zonder hebt kunnen doen. Warm aanbevolen! Bron: Techworld