FalconStor Virtual Tape Library is een appliance van twee rekeenheden hoog met inwendige harde schijven of met een koppeling naar een SAN voor de dataopslag (via glasvezel of via iSCSI). Op de appliance draait CentOS Linux (van Red Hat).

Met deze oplossing kun je zowat elk populair tapesysteem virtualiseren. Meerdere tapewisselaars van verschillende merken of types combineren kan ook. FalconStor ondersteunt standaard tapewisselaars van ADIC, ATL, Falcon, HP, IBM, QualStar, Sony, Spectra, STK en Overland. Je kunt de appliance ook koppelen aan een echte tapewisselaar en de virtuele tapes dus naar echte (ook van ongelijke hardware) laten wegschrijven.

Voor deze test lieten we de Falconstor een HP MSL5052 tapewisselaar met Quantum SuperDLT1 tapedrives virtualiseren. Via iSCSI koppelden we die virtuele taperwisselaar dan aan een Windows Server 2003. Die ‘zag’ de HP-wisselaar met Quantum drives. Nergens was te bekennen dat dit geen echte, maar wel een virtuele tapewisselaar was. We gebruikten BEI UltraBac om back-ups te maken. Dat liep als een fluitje van een cent.

Deduplicatie

Behalve het virtualiseren van de tapes, tapedrives en tapewisselaars biedt FalconStor nog wat meer functionaliteit. Zo kan hij automatisch aan deduplicatie doen. Je kunt instellen dat de appliance dat na het uitwerpen van een tape moet doen. Uit de weggeschreven data worden dan alle dubbele data verwijderd.

Ook kan deze appliance een veel efficiëntere compressie toepassen dan de hardwarecompressie van fysieke tapedrives en -wisselaars. Replicatie wordt uiteraard ook ondersteund: zowel van clients naar de appliance toe, als van de appliance naar fysieke tapewisselaars toe. Je kunt de appliance ook zelf laten instaan voor encryptie van alle opgeslagen data en dat doet hij dan met AES-128.

Beheer

Je beheert de appliance met een Java VTL (Virtual Tape Library)-beheerconsole. In een boomstructuur zien we de beschikbare VTL-servers (appliances) en voor elke VTL-server het VTL-systeem met daarin virtuele tapewisselaars, tapekluizen, in- en uitvoerwachtrijen, fysieke tapewisselaars, replicabronnen en een database waarin de appliance alles bijhoudt.

Als je eenmaal de benodigde virtuele tapedrives of tapewisselaars hebt aangemaakt en gekoppeld via glasvezel of iSCSI aan andere systemen, kunnen die hun back-ups maken zoals ze dat gewend waren. Je gebruikt de VTL-beheerconsole dan om rapporten en statistieken op te vragen (er zijn er heel wat voorgedefinieerd), om onderhoudswerk uit te voeren en om de status te controleren.

Conclusie

+ De virtuele tapewisselaar van FalconStor werkt veel sneller en flexibeler dan een echte tapewisselaar.

+ Ook werkt hij natuurlijk veel foutvrijer dan een fysieke tapewisselaar.

- Het zou interessant zijn mocht de console op elk moment tonen welke systemen wat aan het doen zijn met de appliance.

Productinfo

Product: NSS-S12t (met IP/iSCSI connecties, NAS-gebruikers [CIFS & NFS], 4 Gigabit Ethernet-poorten, 12 TB opslag in 12x 1 TB harde schijven in RAID, opslagvirtualisatie met thin provisioning, mirroring en tot 256 delta snapshots per LUN); opties verkrijgbaar voor glasvezelaansluitingen en replicatie; dit is het basismodel en er zijn ook producten voor de allergrootste bedrijven

Producent: FalconStor Software, www.falconstor.com

Adviesprijs (excl. btw): 29.000 dollar

Systeemvereisten: Gigabit-netwerk en Java-ondersteuning voor de beheerconsole; iSCSI en/of FC

Bron: Techworld