HP richt zich met zijn telefoons vooral op de zakelijke markt. De mobieltjes kenmerken zich met Windows Mobile (versie 6.1), UMTS/HSDPA en een geïntegreerde GPS-chip. Het topmodel, de 914, voegt daar nog een volledig qwertytoetsenbord aan toe. In tegenstelling tot HTC en E-Ten, die bekend staan om hun modellen met uitschuifbare toetsenborden, heeft HP gekozen voor een BlackBerry-achtige aanpak: alle toetsen aan de voorzijde, onder het scherm. Het 2,5 inch-scherm valt daardoor wat kleiner uit dan bij de concurrentie.

De resolutie is met 320 x 240 pixels niet bovengemiddeld, maar door het kleinere scherm komt alles wel lekker scherp over. De toetsen zijn vrij klein. Het vergt wat gewenning om daar foutloos mee te typen, maar het werkt alsnog een stuk prettiger – en sneller – dan met het softwarematige toetsenbord van Windows Mobile. Desondanks werken de uitschuifbare toetsenborden van de concurrentie, zoals de HTC TyTN II, prettiger. Een voordeel van de HP is dat de toetsen te allen tijde beschikbaar zijn en er niets uitgeschoven hoeft te worden. Dankzij deze constructie is hij ook beduidend dunner dan dergelijke concurrenten en zit daardoor prettiger in een broekzak.

Weinig ‘touch’

Doordat het scherm relatief klein is, nodigt het niet uit om met de vingers te bedienen. Dat hoeft ook niet, want het merendeel geschiedt via het toetsenbord, maar jammer is het wel. Het scherm is immers aanraakgevoelig en daar kan veel meer uitgehaald worden (denk aan Apple’s iPhone of HTC’s Touch-lijn). Wie via het scherm wil werken is daarom aangewezen op de stylus. Deze ligt overigens wel erg prettig in de hand, mede omdat hij uitschuifbaar is en daardoor wat aan lengte wint.

Communicatie

De HP is, net zoals de meeste moderne zakelijke telefoons, uitgerust met een compleet gamma aan communicatiemiddelen. Denk dan aan quad-band GSM/GPRS/EDGE en tri-band UMTS/HSDPA (maximaal 7,2 Mbps). Daarnaast zijn Bluetooth 2.0 en Wi-Fi 11b/g beschikbaar. Het aanzetten van de telefoonfunctie, Bluetooth of Wi-Fi, gaat relatief eenvoudig via de navigatieknop. Eenmaal in het communicatiemenu worden u de drie opties voorgeschoteld. Een minpuntje is dat de selectie slechts met een dun randje om de virtuele knop wordt afgebeeld. Dat is erg onduidelijk en het komt dan ook wel eens voor dat we het verkeerde onderdeel (de)activeren.

GPS

De iPaq 914 is voorzien van een GPS-chip en kan overweg met alle navigatiepakketten voor het Windows Mobile-besturingssysteem (zoals TomTom en Route 66). Hij wordt standaard zonder bijpassende software geleverd, maar biedt wel ‘assisted gps’ op basis van Google Maps. Dat voldoet prima om te zien waar u bent, maar is minder geschikt is voor autonavigatie – nog los van de bijkomende datakosten.

Prestaties

Met de lithium-ion accu steekt HP zijn concurrenten de loef af. Dankzij de brede vormgeving is er plaats voor een flinke accu, die met een capaciteit van 1940 mAh goed is voor 4 uur spreektijd of maar liefst 10 dagen standby-tijd. Ook met flink gebruik van Wi-Fi of UMTS hoeft u dus niet dagelijks op te laden (voor autonavigatie is overigens autolader wel een aanrader).

De iPaq, met als kloppend hart de Marvell PXA270-processor, draait op 520 MHz en dat is te merken. Hij reageert vrijwel instant op commando’s zonder noemenswaardige vertraging. Hij is beduidend sneller dan de concurrerende TyTN II van HTC, die het met een 400 MHz Qualcomm MSM7200-chip moet doen.

Conclusie

De originele iPaq 914 werd al in september 2007 aangekondigd, maar HP heeft de flinke vertraging benut door het model voor de uiteindelijke release verder te verbeteren (onder andere het uiterlijk, de toetsen en de batterij). Desondanks valt dit model met zijn specificaties nauwelijks op tussen de concurrentie. Vorig jaar was de integratie van HSDPA, een GPS-chip en een toetsenbord nog redelijk bijzonder, maar tegenwoordig heeft de consument ruim de keus. HP steelt de show met zijn krachtige accu, nette adviesprijs en snelle processor, maar komt verder wat slagkracht tekort om te imponeren.

Bron: Computer!Totaal HP iPaq 914c

Prijs € 499,-

Besturingssysteem Windows Mobile 6.1

Processor Marvell PXA270 (520 MHz)

Geheugen 128 MB RAM, 256 MB ROM

Batterij 1940 mAh (4 uur spreektijd, 10 dagen stand-by)

Scherm 6,4 cm touchscreen met LED-verlichting (320 x 240 pixels)

Communicatie quadband gsm/gprs/edge, triband umts/hsdpa, wifi 11b/g, bluetooth 2.0

Bijzonderheden toetsenbord, gps chip, 3 megapixel camera met autofocus

Geheugenslot MicroSD

Pluspunten

+ Relatief compact (met toetsenbord)

+ UMTS/HSDPA

+ Ingebouwde gps chip

+ Lange accuduur

+ Snelle processor

Minpunten

- Kleine toetsen

- Klein scherm

- Standaardresolutie

- Onopvallende specificaties

- Geleverd zonder navigatiesoftware

Bron: Techworld