Een klein bedrijf is niet noodzakelijkerwijs een eenvoudig bedrijf, en de computerindustrie heeft er veel te lang over gedaan om zich dit eigen te maken. Daar zijn leveranciers van SaaS-diensten redelijk succesvol op ingesprongen; kleine bedrijven hebben dezelfde functies en ondersteuning nodig als hun grote tegenhangers, alleen in kleinere hoeveelheden. Microsoft is duidelijk ook tot die conclusie gekomen, en gaat daarom Small Business Server 2008 op de markt brengen.

Small Business Server (SBS) is ontworpen om in zijn eentje het hart te vormen van een mkb-netwerk. Meegeleverd worden Windows Server 2008, Exchange Server 2007, Office Live Small Business 2008, Windows Sharepoint Services en Windows Server Update Services.

Netwerk- en serverbeveiliging zijn ook beschikbaar voor SBS, maar daar moet wel extra voor worden betaald. U krijgt probeerlicenties voor ForeFront en Windows Live OneCare, welke het opsporen van malware uitbreiden naar Exchange en alle Windowsclients op het netwerk. Maar om ze te blijven gebruiken, zult u nieuwe licenties moeten aanschaffen.

De Premium-editie levert ook een als aparte server geconfigureerde SQL Server 2008. Die tweede server is ook te gebruiken voor Terminal Services, waarmee mogelijkheden voor thin clients en points-of-sale tevoorschijn komen.

U vindt dit duur klinken? Wonder boven wonder is het Microsoft gelukt om een licentiemodel in elkaar te zetten waardoor SBS zowaar betaalbaar is voor kleine bedrijven. Het is ict'ers ook makkelijk gemaakt om alle SBS-functies in te stellen en te onderhouden. Het beheerdeel van dit pakket zit erg goed in elkaar.

Tweetraps

Woordvoerders van Microsoft hebben mij vlak voor het uitvoeren van de test verteld dat focusgroepen een tweetraps-systeem voor ict-ondersteuning waarnemen binnen veel kleine bedrijven. De eerste trap is het interne ict-personeel, meestal een eenling die dienst doet als manusje-van-alles. Deze generalist moet alle software (server, client, applicaties) en hardware binnen de organisatie draaiende houden. Zijn kennis is vaak breed, maar gaat niet op elk terrein altijd even diep. Die diepte komt meestal van buiten, meestal van een expert die op projectbasis wordt gecontracteerd en zaken moet regelen als de configuratie van servers en het instellen van applicaties. Dat is de tweede trap.

Microsofts antwoord op deze tweetrap komt met SBS evengoed in tweevoud. De eerste trap is een verzameling wizards en controlepanelen die erg op die van Vista gebaseerd zijn. Ze zijn afdoende voor de meeste taken, en ze bieden net genoeg houvast voor beheerders die niet hun werkende leven lang bezig zijn geweest met dit specifieke product.

Daarvoor moet wel ingeleverd worden op de subtielere instellingen, het type dat gewoon niet te vangen is met felle kleurtjes en grote knoppen. Voor de meer geavanceerde opties is Windows Management Console beschikbaar, bedoeld voor consulenten en specialisten die de interface direct zullen herkennen.

SBS verpakt alle beheerfuncties voor server-based applicaties dus niet in een enkele interface, en deze is dus niet consistent voor alle applicaties. Wel biedt SBS twee interfaces voor het besturingssysteem, en de applicaties maken op dezelfde manier gebruik van het hoogste niveau van Windows Management Console.

De setup van SBS

De meeste kopers van Windows Small Business Server kan het niet schelen welke eisen de OS stelt aan de hardware, omdat hij dikwijls al wordt voorgeïnstalleerd door de leverancier van het systeem. Mocht u SBS willen installeren op een reeds aanwezige machine, zorg er dan voor dat het een 64-bits processor, minimaal 4 GB geheugen en 60 GB vrije ruimte op de harde schijf heeft. O ja, u hebt ook een bootable DVD-Rom (dus geen CD-Rom) nodig voor de installatie.

SBS draait op een platform met een enkele core, maar u zult een stuk blijer worden als u tenminste een dualcore gebruikt. Als u SBS zelf installeert, dan kan een stuk hardware wel eens voor flinke problemen zorgen: de NIC. Omdat Microsoft ervan uit ging dat klanten SBS kopen als voorgeïnstalleerd onderdeel van een nieuw systeem, heeft het bedrijf weinig aandacht besteed aan drivers voor verouderde NICs. De lijst met ondersteunde NICs zal verder in het ontwikkelproces vermoedelijk wel groeien, ik heb voornamelijk release candidates onder ogen gehad. Maar het blijft raadzaam om de technische beschrijvingen en release notes erop na te slaan alvorens u SBS over een bestaande omgeving uit gaat rollen.

Voor het instellen van SBS wordt u langs een rits opties geleid binnen de configuratie- en beheerinterface. Na het invoeren van standaardinformatie als tijdzone en taal, begint SBS met het geven van suggesties om u verder op weg te helpen. Deze kunt u uiteraard naast u neer leggen , maar het is mogelijk om een eenvoudige netwerkomgeving aan te maken door domweg op 'OK' te blijven klikken. Als de verbindingen eenmaal tot stand zijn gekomen kunt u bezig gaan met het opzetten van de accounts en diensten die daadwerkelijk nodig zijn om de server te gebruiken.

Een serie van 'Getting Started' –taakjes neemt u door de rest van de setup, beginnend met het verfijnen van de netwerkinstellingen. Al vroeg moet u de communicatie met de firewall opzetten en de firewall laten weten dat SBS de DHCP moet gaan doen. SBS wil dat vooral graag op zich nemen, maar het hoeft niet per se. Helaas laten bepaalde delen van de ingebouwde securitycomponenten hun onvrede nogal blijken als u ervoor kiest om de DHCP door de firewall wil laten afhandelen, dus mijn advies is om dit over te hevelen naar SBS.

De Internet Setup taak heeft wat basisinformatie nodig van uw domein, en informatie van uw registrar. Een wizard zal u door deze stappen loodsen als u nog geen domein hebt opgezet. In de eerste RC's wordt slechts een enkele registrar getoond, maar Microsoft heeft aangegeven dat het definitieve product meerdere opties zal bieden voor domeinregistratie.

Een van de sterke punten van de SBS-setup is dat het u door het proces heen helpt van het creëren van een backup. Daarbij wordt aangenomen dat u gebruik hoervoor maakt van een of meer USB-drives.

Gebruikers en licenties

Het toevoegen van gebruikers is ook een taak van Getting Started, en de wizard maakt dit erg eenvoudig. Ingevoerde informatie komt in meerdere tabellen terug, inclusief de entry voor Active Directory. Na het aanmaken van gebruikers kunt u de computers toevoegen die hen ondersteunt, waarbij een webgebaseerde rollenverdeler controleert of deze systemen de diensten en vermogens hebben om deel uit te maken van het SBS-netwerk. Aangenomen dat het allemaal klopt, zal de machine aan het AD-rooster worden toegevoegd en bent u klaar om de licenties in te gaan stellen. Het toevoegen van de client aan het AD-rooster biedt meer dan alleen netwerktoegang; malwarebescherming en meerdere volg- en rapportagesystemen worden via het besturingssysteem van de server verlengd naar de clients.

Microsoft SBS Client Access Licenses (CALs) kunnen worden toegewezen aan gebruikers en machines. Dat laatste is een mooie optie als uw bedrijf met aflossingsdiensten werkt of werknemers heeft die af en aan bepaalde toegangsrechten nodig hebben. CALs zijn beschikbaar in bundels van twintig, vijf of, wat nog het vaakst zal voorkomen in deze doelmarkt, apart. Daarbij komt SBS met vijf 'tijdelijke CALs' waarmee u feitelijk een licentie kunt lenen om een gebruiker snel aan de slag te helpen. Zo is de gebruiker al actief terwijl de licentie aangeschaft wordt, waarna de tijdelijke CAL weer beschikbaar komt. U hoeft dan ook geen reserveCALs aan te schaffen. Eigenlijk is dit nog wel de belangrijkste verandering aan SBS.

Microsoft heeft onderkend dat werknemers van kleine ondernemingen een stuk mobieler zijn dan in het verleden. Remote Web Workplace is daarom een standaardfunctie in SBS, en ook deze wordt ingesteld met een van de wizards. Meegeleverd worden ook diensten waarmee Windows Mobile-apparaten worden ondersteund als clients voor SBS-applicaties.

Uiteraard is het beheer van SBS iets heel anders dan het instellen ervan. Beheer volgt hetzelfde pad als de setup, met zij Vista-achtige interfaces en functionele tabjes voor de verschillende beheerstations. Een van de punten waar de tweetraps-structuur naar voren komt, is de rapport-tab. Er zijn verschillende rapporten beschikbaar, voor de security-status, client- en systeemstatus (met beschikbaarheid van licentie), backupstatus, en andere vooraf ingestelde zaken. Het is mogelijk om verschillende detailniveaus voor de rapporten in te stellen en ze automatisch te laten e-mailen naar verschillende lijsten.

Het is makkelijk voor te stellen dat een eigenaar van een klein bedrijf (of ict-generalist) een minder uitgebreid rapport wil krijgen dan een ict-consulent die een moeilijk probleem moet oplossen. Iedereen krijgt dan de informatie die hij/zij nodig heeft, en niemand krijgt informatie die hij/zij niet kan gebruiken. De rapporten die gegenereerd worden, gelden voor het gehele netwerk, niet alleen voor de server. Security, gebruik en rapporten van updates gelden voor alle clients.

Conclusie

Dus waarom zou uw kleine bedrijf kiezen voor SBS 2008, en niet voor een standaardinstallatie van Windows Server? De licenties alleen al kunnen genoeg reden zijn, omdat de CALs los te verkrijgen zijn. De gebruiksinterface (eerste trap) is ook een mogelijke reden, omdat het de beheerkosten naar beneden haalt en meer setup- en beheerfuncties binnen het eigen pand houdt.

Met Small Business Server 2008 laat Microsoft merken dat het begrip toont voor het feit dat kleine bedrijven meer serveropties hebben dan ooit tevoren. SBS 2008 biedt hen de basisfunctionaliteit die nodig is, in een pakket dat eenvoudig in te stellen en te beheren is, en goed integreert met XP en Vista. De aanschafprijs zal uiteraard niet zo laag liggen als bij Linux, maar de afwerking en gebruiksgemak zijn goed, en de enkele CAL maakt SBS 2008 de meest betaalbare SBS totnogtoe. Microsoft heeft geluisterd, en deze keer blijkt dat ook.

Besproken door Curtis Franklin jr. van Infoworld.com

Vertaling: Michiel van Blommestein

Bron Bron: Techworld