Microsoft Office is ook op het Mac-platform de marktleider, zonder échte concurrentie. De OpenOffice.org-vertaling NeoOffice mist vooral functionaliteit en het Mac-gevoel, terwijl Apple’s eigen iWork het vooral in zakelijke functionaliteit aflegt. Office 2008 voor Mac OS X is de eerste versie die geoptimaliseerd is voor Apple computers met Intel-hardware. Echt merkbaar in de snelheid van werken is dit echter niet.

De tweede minder zichtbare vernieuwing is de ondersteuning van de Office 2007-bestandsformaten. Net als bij de Windows-variant zijn .docx, .xlsx en .pptx de nieuwe standaard bestandsformaten en is bestanden uitwisselen nu zonder verlies van gegevens mogelijk. Slechts zaken die Office voor de Mac niet ondersteunt (zoals macro’s), worden daarbij overgeslagen.

Ook met Office voor Mac zijn heel snel heel mooie grafieken te maken.

De meest in het oog springende vernieuwing is de aangepaste interface. Dit is niet de ‘ribbon’ van de Windows-versie, maar een uitgeklede versie daarvan. Office voor de Mac handhaaft de klassieke menu’s, maar laat onder meer voorbladen, voetteksten, tabellen en grafieken op de inmiddels van Office 2007 bekende manier invoegen. Iedereen kan hiermee direct aan de slag, maar zeker wie ook Office 2007 kent, zal vaak denken dat hij met een eerdere versie werkt. Meer klikken zijn nodig om hetzelfde te bereiken. Erg handig en wel een voorsprong op Windows-Office, is de vernieuwde Toolbox. Dit zwevend palet biedt plaats aan een groot aantal handige functies zoals het invoegen van objecten, bronvermeldingen of projecten.

De formulebouwer in Excel is vooral interessant voor nieuwe gebruikers.

Aanzienlijk verbeterd is het gebruik van sjablonen. Het aantal kant-en-klare documenten is een stuk groter en fraaier geworden. Frustrerend is echter dat de ontwikkelaars niet de live-opmaak van Office 2007 hebben overgenomen. Wie een andere opmaak kiest of een ander lettertype selecteert, moet het eerst daadwerkelijk toepassen om het resultaat te zien. Vergeleken met Word en PowerPoint valt het aantal nieuwe functies in Excel en Entourage (de persoonlijke informatiemanager) laag uit. Excel kan nu ook grote rekenbladen met 16.000 kolommen en een miljoen rijen aan, en heeft een nieuwe formulebouwer die vooral handig is voor beginners. De belangrijkste nieuwe functie in Entourage is Mijn Dag, een soort gadget met taken en afspraken. Dit werkt ook wanneer Entourage is gesloten.

Edities

Office 2008 voor Mac verschijnt in drie edities met Word, Excel, PowerPoint, Entourage en Messenger als vaste basis. De Media-versie voegt hier nog Microsoft Expression-media aan toe. Dit is de nieuwe versie van het door Microsoft overgenomen iView Media Pro, waarmee mediabestanden zoals foto’s en video’s zijn te beheren. Wie het pakket niet-commercieel gebruikt, kan kiezen voor de goedkopere editie voor studenten en thuisgebruikers, maar mist dan behalve Expression-media ook ondersteuning voor Apple’s Automator voor het scripten van taken en kan Entourage niet laten samenwerken met een Exchange Server.

Conclusie

Office 2008 voor de Mac is een mooi programma. Het is zonder meer het beste kantoorpakket voor het Apple-platform en heeft een prettig eigenwijze smoel weten te behouden. Behalve wat de bestandsformaten betreft trekt het de Office voor de Mac ook functioneel grotendeels gelijk aan de Windows-versie. Met iets meer inspanning had Microsofts kantoorpakket voor de Mac misschien zelfs beter kunnen worden dan zijn Windows-tegenhanger.

Microsoft Office 2008 voor Mac

Prijs: Standaard: € 559,-, upgrade: € 329,-; Special Media Edition € 699,-, upgrade € 449,-; Editie voor Thuisgebruik en Studenten: € 139,-

Taal: Nederlands

Proefversie: Niet beschikbaar

Medium: 1 dvd

OS: Mac OS X 10.4.9 of later

Systeemeisen: Apple-computer met Power PC G4/G5 500 MHz of Intel processor, 512 MB RAM, 1,5 GB harde-schijfruimte

Maker: Microsoft, www.microsoft.com/mac

Pluspunten: Gebruiksvriendelijk, bestandsuitwisseling met Windows-versie, beste van Office 2007 overgenomen

Minpunten: Geen live-opmaak, weinig nieuws in Excel en Entourage, duur

Bron: Computer!Totaal Bron: Techworld