Search Server is een zoeksysteem om informatie terug te vinden die opgeslagen is in SharePoint sites, websites, netwerkvolumes en publieke folders van Exchange. Er bestaat een gewone en een Express-versie. Die laatste is bedoeld voor kleinere bedrijven waar minder informatie op de servers staat, en waar één fysieke zoekserver dus genoeg is. Deze versie is gratis. De gewone, betaalde, versie is bedoeld voor grote organisaties en kan op meerdere servers draaien.

Wij hebben Search Server 2008 Express uitgeprobeerd. De installatieprocedure controleert alle benodigdheden, en zorgt ook zelf voor het downloaden en installeren van bijkomende onderdelen. Maar afhankelijk van wat u precies nodig hebt kan dat toch even duren.

Beheer

U kunt verschillende servers centraal beheren, aan systeembewaking doen en de crawl-status bekijken. Crawlen is het scannen van servers en sites op zoek naar informatie om te indexeren.

Een belangrijk onderdeel van het beheer is uiteraard het definiëren van crawl-opdrachten. Zo'n crawl-opdracht kan volledig zijn (scan een heel systeem), of aanvullend (scan in stappen). U kunt daarbij beleidsregels opgeven waaraan voldaan moet worden.

Voor een crawl-opdracht kunt u 'content sources' (inhoudsbronnen) opgeven: dat zijn zowat alle mogelijke plaatsen waar data opgeslagen wordt, maar ook applicaties en diensten die u geïndexeerd wil zien horen daarbij.

De crawl-regels stellen u in staat om bepaalde inhoud weer te geven of uit te sluiten. Om het overzichtelijk te houden voor de beheerder, kan deze servernaammappings toepassen om site-adressen binnen en buiten het eigen netwerk gemakkelijker te kunnen herkennen en gebruiken.

Van alle crawl-opdrachten worden rapporten bijgehouden. Die kunt u gedetailleerd bekijken, of gesorteerd naar locatie, datum en tijd, inhoudsbron en status.

De bewaking van crawl-opdrachten gebeurt onder andrere via het dashboard, maar u kunt ook bewaakopdrachten voor de index definiëren. Daarbij bewaakt u dan crawltijden en de duur, fouten en gemiddelde prestaties per inhoudsbron over een bepaalde termijn (wekelijks of maandelijks).

Search Server 2008 biedt ook uitgebreide rapportagemogelijkheden voor zoekopdrachten en de resultaten daarvan.

[[/img] Functionaliteit

Search Server biedt standaard back-up en herstel voor configuratiedata en indices. Het systeem kan zoekrelaties bundelen, met bijbehorende systemen voor authenticiteitcontrole.

Ook de resultaten worden beveiligd: bij het doorlopen van inhoudsbronnen wordt niet alleen de informatie geïndexeerd, maar worden ook bijbehorende toegangscontrolelijsten (ACL's) opgeslagen voor zowel netwerkvolumes en Share Point sites als IBM Lotus Notes databases.

Beheerders kunnen gevoelige informatie in de index verwijderen zonder dat de bijbehorende inhoudsbron opnieuw geïndexeerd hoeft te worden.

Search Server 2008 kent geen limieten op de omvang van documenten. Tijdens het crawl-proces wordt de data voortdurend doorgestuurd naar de zoekservers.

Behalve de hierboven genoemde inhoudsbronnen, kan Search Server 2008 nog vele andere opslagsystemen doorzoeken en indexeren, mits u daar de juiste indexeringsplugin voor hebt. Microsoft biedt standaard al ingebouwde plugins aan voor bekende publieke informatiesites als Google News, Wikipedia en nog vele andere.

Als u uw gebruikers dus toegang wil geven tot deze informatie in hun zoekopdrachten, kunt u deze plugins gratis downloaden en installeren. Dit kan voor alle internetsites die OpenSearch ondersteunen.

Bovendien maken heel wat bedrijven met specifieke databewaarsystemen zelf ook plugins voor Search Server 2008 die u dan ook nog kunt toevoegen. Voorbeelden van bedrijven met plugins zijn Business Objects, EMC, HP, OpenText, SAS en Symantec.

Conclusie

Search Server 2008 Express biedt een rijke zoekomgeving die heel wat verschillende soorten opslagsystemen kan doorzoeken en indexeren. Voor alles wat niet standaard ondersteund wordt, kunnen derden bovendien speciale plugins schrijven. Zoals we gewend zijn van Microsoft is het wel erg Windows-centrisch. Zo wordt bijvoorbeeld geen authenticiteitscontrole ondersteund die niet gebaseerd is op die van Microsoft zelf.

Bron: Techworld