De professionele versie van Undelete 2009 kan in noodgevallen een bestand herstellen, zonder te zijn geïnstalleerd. Ook zit er netwerkfunctionaliteit in (prullenbakken op servers), maar daar zijn wijzigingen aan de firewall voor nodig. Als het u alleen om lokale bestanden gaat, hoeft u die niet door te voeren. Alle al aanwezige opslagapparaten worden direct door Undelete 2009 beschermd. De licentie geldt voor één systeem.

Op het bureaublad wordt een pictogram neergezet met de naam Recovery Bin, die komt in de plaats van de standaard Windows prullenbak. Door met rechts op het pictogram te klikken kan de prullenbak worden geopend of geleegd en kunt u instellingen opvragen en wijzigen. De eerste keer wordt gevraagd of u op updates wilt controleren.

Per schijf ziet u wat er is weggegooid. Wordt een bestand herhaaldelijk verwijderd of gewijzigd, dan zijn versies (copies) beschikbaar.

Het is handig meteen een paar instellingen na te lopen. Die staan verspreid over enkele tabbladen. Standaard krijgt elke schijf een prullenbak, maar u kunt desgewenst overschakelen naar één centrale prullenbak. Schijven die u later aankoppelt worden niet automatisch beschermd. Om teleurstellingen te voorkomen, kunt u dit beter aanpassen (Enable Recovery Bin on all drives). Ook handig om te weten is dat lege bestanden standaard niet worden bewaard. Per schijf kunt u aangeven hoeveel een prullenbak mag groeien en wanneer oudere bestanden definitief mogen worden opgeruimd. Bestanden kunnen grondig worden weggepoetst, zodat de inhoud vrijwel niet meer te achterhalen valt.

Om nare verrassingen te voorkomen, is het beter meteen de instellingen na te lopen.

Nieuw in deze versie is dat alleen computercapaciteit wordt gebruikt die u zelf niet nodig hebt (InvisiTasking). Zo werkt het pakket als het ware onzichtbaar op de achtergrond. Ook draait Undelete 2009 Professional nu onder de 64-bits versie van Vista.

Als u een Officebestand bewerkt wordt eerst de bestaande versie bewaard. In de prullenbak, en dat klinkt misschien raar maar het is toch handig, want om terug te gaan hoeft u geen back-up te raadplegen. Zeker als u een document meerdere keren per dag wijzigt, is dit een uitkomst. Van die versies bestaat immers geen reservekopie als de back-up eens per etmaal draait.

Wijzigt u een Office-bestand, dan wordt de bestaande versie eerst bewaard.

Opvallend is, dat als u de prullenbak open laat staan, u verwijderde bestanden niet meteen ziet verschijnen. In tegenstelling tot bij de standaard-prullenbak van Windows, is het hier wel nodig om even te verversen (View / Refresh, of drukken op F5).

Conclusie

Undelete 2009 redt bestanden die normaal gesproken niet in de prullenbak terecht komen, zoals heel grote bestanden, netwerkbestanden en versies van Office documenten. Ook als een programma iets weggooit, of als u Shift+Del gebruikt om de prullenbak te omzeilen, zal Undelete 2009 dit toch opvangen. Dat versies van bestanden worden bewaard is handig, maar reken er wel op dat de prullenbak flink zal groeien.

Undelete 2009 Professional Edition 6.0.157

Prijs Download: € 59,95

Taal: Engels

Proefversie: 30 dagen

Medium: 40 MB download

OS: Windows 2000/XP (32 bits)/Vista (32 en 64 bits)/Server 2008

Systeemeisen: Niet opgegeven

Maker: Diskeeper Corporation

Pluspunten

* Lokale schijven en netwerkschijven

* Versies van Officebestanden

* Eventueel per schijf instelbaar

Minpunten

* Verversen (F5) om recente inhoud te zien

* Licentie per computer nodig

Bron: Computer!Totaal Bron: Techworld