De eerste bètaversie van Windows 7 is een robuust, snel en stabiel besturingssysteem dat volledig klaar lijkt te zijn voor het grote werk. Het is in ieder geval een stuk volwassener dan de eerste bètaversie van Windows Vista indertijd was, en het lijkt er nu al op dat alle functies zijn geïmplementeerd. Het zou mij niet verbazen als Windows 7 nog voor 2010 om de hoek komt kijken, afgaande op wat Microsoft nu laat zien.

De nieuwe, en opgevoerde, taakbalk maakt met Bèta 1 zijn debuut, en blijkt een allegaartje. Verderop zal ik uitleggen hoe deze taakbalk het een stuk eenvoudiger maakt om snel te schakelen tussen openstaande vensters en applicaties, maar het husselt ook de icoontjes waarmee je applicaties kunt openen met die voor het beheer van openstaande vensters.

Nota bene: deze bespreking gaat alleen over de functies die met Bèta 1 hun intrede doen.

De nieuwe Windows taakbalk

De taakbalk zal ongetwijfeld de meeste controverse oproepen van alle nieuwe functies die Windows 7 zal meekrijgen. De Snelstartbalk aan de linkerkant van de taakbalk is niet meer. In plaats daarvan pronken nu over de gehele balk grote iconen waarmee applicaties worden opgestart. Standaard worden de icoontjes voor Internet Explorer, Windows Explorer en Windows Media Player hier neergezet. Eigen icoontjes kun je toevoegen door deze hiernaartoe te slepen, bijvoorbeeld vanuit het lijstje van recent gebruikte applicaties in het Startmenu.

Deze icoontjes vervullen een dubbele functie omdat hiermee ook de openstaande vensters worden beheerd. Als je bijvoorbeeld Internet Explorer al hebt opgestart, dan zal de taakbalk een plaatje laten zien van drie op elkaar gestapelde icoontjes (zie screenshot). Als je met de muis erboven hangt, dan verschijnen drie tabjes met screenshots van de openstaande vensters. Zweef boven een van de thumbnails, en het hele scherm wordt gevuld met dat venster. Klik erop, en u wisselt direct naar dit venster.

Ben je geen fan van thumbnails, dan is het mogelijk om open vensters weer te laten geven door gestapelde lijstjes. Je hoeft dan alleen op het betreffende blad in het lijstje te klikken. Om een venster te sluiten kun je in het lijstje op de grote rode X klikken die verschijnt als je met de muis eroverheen zweeft.

Nog een aardige vondst: als je bezig bent met een download met Internet Explorer, dan laat een klein groen balkje de voortgang daarvan zien.

Jump lists

Nog een nieuwe functie die zijn debuut maakt in de bèta is de zogenaamde 'Jump List'. Dat is een lijstje met acties of onderdelen die direct met een applicatie geassocieerd worden. Om de jump list tevoorschijn te halen, rechtsklik dan op het icoontje in de taakbalk. Meestal zie je dan een geschiedenis van de bestanden (of websites als het IE is) die recent geopend zijn, evenals de opties om een applicatie op de taakbalk vast te zetten of juist weer vrij te laten. Je kunt ook de drie standaardicoontjes (IE, Windows Explorer en Windows Media Player dus) loslaten. De jump lists zitten ook in het Startmenu, onder het Most Recently Used-menuutje voor recent gebruikte applicaties. Een pijltje verschijnt aan de rechterkant van elke applicatie waarvoor een jump list kan worden opgeroepen. Klik op het pijltje om de lijst tevoorschijn te halen, en maak je keuze.

Het knopje om Windows uit te schakelen is lichtelijk gewijzigd. Klik op een pijltje rechts van de Shut Down-knop, en je krijgt de bekende opties voor je neus waarmee Windows valt uit te schakelen, van gebruiker valt te wisselen, uit te loggen, opnieuw op te starten, vast te zetten van de desktop, of in slaapstand of stand-by te zetten.

Aero Peek

Een andere grote verandering is de toevoeging van het zogenaamde Aero Peek (vrij vertaald Gluren in Aero), een handige nieuwe functie van het Aero-interface dat we kennen van Windows Vista. Het laat je 'gluren' achter elk open venster op je desktop, en het is een stuk uitgebreider dan de Show Desktop dat we kennen van de Quick Launch-balk in de vorige Windowsversies.

Aero Peek vertoeft als een klein, rechthoekig gebiedje net aan rechterzijde van de klok, rechtsonderin het scherm. Als je vensters open hebt staan, en je sleept de muis naar Aero Peek, dan verdwijnen alle vensters en heb je zicht op het desktop. Nou ja, verdwijnen… de contouren van de open vensters blijven zichtbaar op de plek waar ze normaalgesproken getoond zouden worden.

Stel, je hebt drie schermen open staan: eentje aan de bovenkant van de desktop, eentje links en eentje rechts. Met Aero Peek zie je de drie contouren van deze vensters. En wil je ook deze niet meer zien, dan kun je klikken op Aero Peek, waarmee ze geheel weg worden gehaald.

Maar er is meer, want Aero Peek werkt nauw samen met de taakbalk. Zoals eerder gemeld verschijnen thumbnails van de open schermen op het moment dat je over de icoontjes zweeft, en kun je een preview krijgen als je over de thumbnail zelf gaat zweven. Dat precies is Aero Peek: als deze uitgeschakeld is, dan werkt de taakbalk in plaats van met de thumbnails met gestapelde lijstjes. Aero Peek valt aan- en uit te schakelen door rechts te klikken op het rechthoekje rechts onderin.

Zelf heb ik wel wat probleempjes met Aero Peek en de thumbnails van de taakbalk. De thumbnails werkten af en aan wel en niet, en hielden er op een gegeven moment zelfs helemaal mee op. Het probleem kon ik oplossen met een van de ingebouwde troubleshooters van Windows, maar ik heb nog steeds geen flauw idee waar het aan kon liggen. Ik heb nog niet gehoord dat anderen hier last van hebben, dus wellicht lag het aan mijn testsysteem.

Snelheid en compatibiliteit

Microsoft heeft zijn best gedaan ervoor te zorgen dat hardwareproblemen die Windows Vista in het begin plaagden niet herhaald worden met Windows 7. Het bedrijf beweert dat alle hardware die onder Vista werkt, ook direct onder Windows 7 moeten werken. Met de eerste bèta lijkt dat doel alvast gehaald. Windows 7 herkende alle componenten van mijn Dell Inspiron E1505 zonder problemen. Dat was in het begin onder Vista wel anders, zeker als het gaat om adapters voor draadloze netwerken. De prebètaversie had nog problemen met mijn draadloze Linksys router, maar deze versie herkende de router direct en legde zonder problemen verbinding.

Ik ben ook nog geen softwareproblemen tegengekomen. Windows 7 draaide ieder stukje software dat ik ertegenaan knalde probleemloos, en dat waren niet alleen de bekende Office maar ook bijvoorbeeld Windows Live Sync. Diverse antiviruspakketten blijken ook direct compatibel te zijn met Windows 7, waaronder AVG en Kaspersky. De gratis versie van AVG kende dan ook geen problemen.

Wel had ik een bijzonder probleem die slechts weinigen zal treffen, en misschien zelfs mij alleen treft. Ik heb Windows 7 geinstalleerd op een dual-boot systeem, waarbij de C:-schijf naar XP boot, en de J:-schijf naar Windows 7. Gek genoeg toont Windows 7 de J:-schijf als C:-schijf, terwijl de oorspronkelijke C:-schijf onzichtbaar blijft. Hij komt gewoon niet tevoorschijn in Windows 7, en ik heb er dan ook geen toegang toe. Zo gaat een hoop schijfruimte verloren.

Bèta's draaien in de regel langzamer dan de uiteindelijk versie, maar Bèta 1 voor Windows 7 is nu al verrassend snel. Het lijkt duidelijk sneller dan Vista, zonder de bekende vertragingen bij het oproepen van menuutjes, het opstarten van programma's en andere taken.

Conclusie

Deze eerste bèta is een mooi opgepoetst werkje, met maar weinig overduidelijke plooien die nog gladgestreken moeten worden. Windows 7 Bèta 1 is in ieder geval een stuk verder dan Vista was op het moment dat het testen van dat OS begon. In het geval van Vista werd in dit stadium de gebruiksinterface nog verfijnd, was het OS nog log en had het nog meer te maken met compatibiliteitsproblemen dan het uiteindelijke product. Zo niet met Windows 7 Bèta 1, en omdat er zo weinig verschil zit tussen de prebèta en Bèta 1 moet je niet verbaasd zijn als het opeens hard gaat met de launch van Windows 7.

Dat gezegd hebbende gaat er vast nog wel wat aan gebeuren. De nieuwe taakbalk is nog wat verwarrend met zijn dubbele functie, maar dat went wel. Maar het zou me niet verbazen als Microsoft dit in toekomstige bètaversies verder tweakt. Gezien de stabiliteit en snelheid, kan je deze versie met een gerust hart downloaden en installeren op een testmachine. Maar, zoals met elke bèta het geval is: hou het verre van productiesystemen.

Vertaling: Michiel van Blommestein

Bron Bron: Techworld