Microsoft heeft recent het middensegment onderzocht, en kwam tot de ontdekking dat deze bedrijven hooguit twee IT-specialisten in dienst hebben. Het gaat om generalisten; ze zijn van veel technologieën op de hoogte, maar de kennis is niet diepgaand. Ze hebben te maken met dezelfde problemen als de grote bedrijven, maar beschikken niet over een geformaliseerde structuur en een groot budget om deze op te lossen.

Volgens Microsoft is EBS de oplossing voor dit probleem. De Essential Business Server biedt een ‘best practices’-gebaseerde benadering voor de bedrijven uit het middensegment.

Drie servers

Er zijn drie servers nodig om de volledige suite uit te rollen, wat misschien een beetje veel is voor de kleinere bedrijven binnen de doelgroep. Aan de andere kant: het pakket is ontworpen om te kunnen schalen tot 300 gebruikers, en dan heb je wel de ruimte nodig om te kunnen groeien.

De installatie begint bij de beheerserver die zich gedraagt als een soort ‘hub’ voor alle activiteiten op het netwerk. De beheerserver biedt:

• Windows Server 2008

• Networking

• Active Directory

• File & Print

• System Center Essentials

De berichtenserver biedt enkel en alleen Exchange en mailgerelateerde diensten, en kan worden ingezet als een tweede domeincontroller. De server draait:

• Windows Server 2008

• Active Directory

• Exchange Server 2007

• Forefront Security for Exchange Server

Vóór deze twee machines zit de beveiligingsserver die de servers en alle andere netwerkonderdelen beschermt tegen externe dreigingen. De rollen op de beveiligingsserver zijn:

• Windows Server 2008

• Exchange Server 2007

• Forefront Threat Management Gateway for Medium Business

Er zal ook nog een Premium-editie op de markt komen met een vierde licentie voor Windows Server 2008 en SQL Server 2008 Standard Edition.

CAL’s

Zonder EBS zou je voor alle afzonderlijke serverproducten een Client Access Licence (CAL) moeten aanschaffen, oftewel drie of vier CAL’s per gebruiker. Een voordeel van een totaalpakket als EBS is dat je één product koopt en slechts één CAL per netwerkgebruiker of device, met een maximum van 300. De licenties zijn te beheren met de geïntegreerde beheerconsole van EBS, zodat je altijd weet wat je in huis hebt.

Eenvoudig beheer

Het doel van Windows Essential Business Server is duidelijk het beheer van een middelgroot netwerk eenvoudiger maken. De eerste stap van de setup is het draaien van een tool die de huidige omgeving in kaart brengt. Het gereedschap kan in totaal 91 kwesties identificeren die in het verleden voor problemen hebben gezorgd, waaronder problemen met Active Directory, networking, Exchange, de algehele configuratie van Windows Server, enzovoort. Microsoft biedt bovendien best practices voor het oplossen van deze problemen.

Redmond biedt overigens ook een hele reeks ‘geautomatiseerde assistenten’ die voor iedereen gratis zijn te downloaden. Het is daarvoor niet nodig om EBS aan te schaffen. Voor wie EBS wel heeft aangeschaft is er een tweede tool beschikbaar die helpt bij de planning en laat zien hoe het netwerk er na de uitrol van EBS uit komt te zien.

Administration Console

Als het pakket eenmaal is geïnstalleerd, kunnen we verder met de Windows Essential Business Server Administration Console. Idee is dat de beheerder ’s ochtends op kantoor komt en binnen een paar seconden een overzicht heeft van de staat van het netwerk. Hij ziet in één oogopslag of de mail aankomt, gebruikers kunnen inloggen, internet beschikbaar is en de beveiliging op orde is.

Derde partijen integreren momenteel hun tools in de beheerconsole van Microsoft. Deze tools zullen snel beschikbaar komen voor EBS. Alle hardware waarvoor een plug-in beschikbaar is, kan dan via de console worden beheerd.

Remote Web Workplace

Microsoft integreerde in EBS de Remote Web Workplace (RWW) die we kennen uit de Small Business Server (SBS). RWW is een website voor netwerkgebruikers bedoeld om mail op te halen, via het Remote Desktop Protocol (RDP) verbinding te maken met de pc op kantoor en om bedrijfsapplicaties zoals Windows SharePoint Services te benaderen.

Ik ben zelf gecharmeerd van de nieuwe uitstraling van RWW. Wel had ik wat problemen met de 'Connect to my Computer’-functie, en daar wordt nog steeds aan gewerkt. Maar al met al is RWW een geweldige toevoeging en een pluspunt van de ‘pakketbenadering’.

De test

Ik heb RC0 van EBS getest op een HP BladeCenter c3000 met daarin drie ProLiant BL260c G5-serverblades met elk 10 GB RAM. RC1 heb ik getest in een virtuele omgeving, met de conclusie dat RC1 niet echt anders werkt dan RC0, maar er wel wat mooier uitziet.

Ik ontving de HP-unit en de blades met de installatiefiles meegeleverd – vergelijkbaar met wanneer ik een unit zou hebben aangeschaft met EBS voorgeïnstalleerd. Vervolgens ben ik door de installatie en de inrichting van de omgeving gelopen. Die inrichting neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Het inrichten en configureren van de serveromgeving duurde anderhalve dag, met als resultaat drie machines die klaar zijn voor productie.

De EBS Administration Console werkt intuïtief en gaf me het gevoel dat ik de gangbare maar saaie onderdelen van systeembeheer snel af kon handelen. Het is eenvoudig om gebruikers toe te voegen, computers te ontdekken op het netwerk, de status te monitoren en fouten te bekijken.

Voor de meeste problemen die de System Center Essentials-agents ontdekken op de netwerkcomputers, biedt de SCE-console aanvullende informatie en suggesties voor verdere diagnose. Ik vond de SCE-console in eerste instantie wel lastig te doorgronden, maar dit zal niet zo’n probleem zijn voor beheerders die meer ervaring hebben opgedaan met het product.

Het versturen en ontvangen van e-mail werkte prima. Toen ik opzettelijk voor problemen zorgde op de berichtenserver, was de EBS Administration Console er erg snel bij met de melding dat de e-mail hinder ondervond. Het was vervolgens redelijk eenvoudig om met SCE het probleem vast te stellen.

Ik had eigenlijk geen aanleiding om aan de beveiligingsserver te zitten, die in mijn testopstelling een vroege versie van Forefront Threat Management Gateway draaide. Met TS Gateway en TS RemoteApp heb ik geprobeerd om enkele applicaties beschikbaar te stellen aan gebruikers die via het internet binnenkomen, maar ik slaagde er niet in om binnen TMG een publishing rule te configureren. Ik denk dat we mogen aannemen dat het hier om een ‘bètabug’ gaat. De TS-functionaliteit werk wel in vergelijkbare omgevingen zonder TMG.

De prijs

De ‘pakketbenadering’ heeft qua prijsstelling zijn voor- en nadelen. Als je alle onderdelen uit de suite los zou aanschaffen, zou je zelfs zonder de licenties meer betalen dan voor EBS. Toch zijn de prijzen van EBS nog altijd pittig voor bedrijven met een beperkt IT-budget. De Standard-editie heeft een adviesprijs van 7799 dollar plus 112 dollar per CAL. EBS Premium heeft een adviesprijs van 10.213 dollar plus 274 dollar per CAL. De EBS-serversuite wordt standaard geleverd met vijf CAL’s.

Conclusie

Over het algemeen ben ik erg weg van EBS. Het pakket is een uitkomst voor beheerders die tot over hun oren in het werk zitten en alleen maar kunnen reageren op problemen. EBS helpt bij het opzetten van een beheersbare omgeving en voorkomt dat beheerders in de rol van ‘probleemoplossers’ worden gedrukt. Het is duidelijk dat een pakket met daarin mail, beheer, beveiliging en (in de Premium-editie) een database waardevol is voor bedrijven uit het middensegment.

Het is interessant om te zien welke ontwikkelingen EBS nog doormaakt tot aan de definitieve release op 12 november. Maar nu ziet het er in ieder geval al goed uit.

Vertaling: Ferry Waterkamp (origineel) Bron: Techworld