Lees deel 1 van deze test hier.

Grafische PowerShell

De nadruk op PowerShell is, zeker vanuit het standpunt van Microsoft gezien, logisch. Het is de enige mogelijkheid om de (te) vele beheerconsoles in de interface van Windows Server, die ook nog eens (te) vaak zichtbaar door verschillende teams binnen het bedrijf worden gemaakt en onderhouden, weer van een consistente bediening te voorzien. Ook voor minder scriptgeoriënteerde beheerders is ontsnappen dus niet meer mogelijk. Maar Microsoft biedt de helpende hand en introduceert in Server 2008 R2, een grafische versie van PowerShell. Deze PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE) biedt een geïntegreerde debugger, syntax highlighting, tab completion en kan meerdere scripts simultaan uitvoeren.

IIS 7.0 in R2

Windows Server 2008 R2 komt met een nieuwe versie van de Internet Information Services (IIS 7.5) webserver. Een Server Core IIS beschikt nu over ASP.NET en is op afstand te beheren via de IIS Manager. PowerShell beheer via de nieuwe specifieke IIS-cmdlets voor ondermeer toevoegen en verwijderen van sites, het migreren van een siteconfiguraties, het configureren van SSL. Beheer van de FTP-server valt nu volledig binnen het standaard IIS-beheer.

Integratie met Windows 7

DirectAccess is een van de nieuwe functies waarmee Windows Server 2008 R2 laat zien dat Windows 7 zijn kleine broertje is. De twee producten worden nadrukkelijk naast elkaar ontwikkeld en leveren bij gelijktijdig gebruik voordeel op. Branch Cache is bedoeld om de belasting van de WAN-verbinding van bijkantoren te verminderen door zoekvragen aan centraal opgestelde servers lokaal te cachen. Ook maakt het bijkantoren mogelijk minder gevoelig voor kortstondige onderbrekingen in de connectiviteit met het hoofdkantoor. Branch Cache ondersteunt twee scenario’s. Bij het ene wordt de cache van het bijkantoor gehost op de Windows 7 clients, in het tweede scenario neemt een als Branche Cache server ingerichte Windows Server 2008 R2 machine deze taak voor zijn rekening. In beide gevallen is de cache alleen voor de Branch Cache service benaderbaar en is alle informatie in de cache, om de bekende redenen, volledig versleuteld.

Direct Access

Toegang tot bedrijfsgegevens moet volgens Microsoft ook eenvoudiger kunnen. Is VPN met aparte vpn-cliëntsoftware nu nog de standaard, de combinatie Windows 7 met Windows Server 2008 R2 moet dit veranderen. Met Direct Access introduceert Microsoft een vpn-vervanger die sterk doet denken aan de manier waarop Outlook-cliënts nu al via http toegang tot een Exchange-server kunnen krijgen. Direct Access gebruikt SSL-poort 443 om al het voor toegang tot het bedrijfsnetwerk benodigde verkeer, versleuteld te transporteren. Voor de eindgebruiker verdwijnt daarmee het bewustzijn dat er eerst een veilige verbinding moet worden opgezet. De Direct Access verbinding kan via centraal beleid worden geconfigureerd, en heeft daarna alleen een werkende internetverbinding nodig om de gebruiker dezelfde functionaliteit te bieden vanaf iedere willekeurige plek op de wereld, alsof hij zich direct op het kantoor-lan bevindt. Direc t Access gebruikt IPv6, maar kan ingekapseld worden in IPv4 netwerkverkeer. De enige echte harde eis die het stelt, is de aanwezigheid van een Windows Server 2008 R2 server aan de buitenkant van het bedrijfsnetwerk, om vanaf de cliëntcomputers contact mee te maken.

Conclusie Release 2 van Windows Server 2008 is een volgende stap in een inmiddels zeer volwassen serverplatform. Voor de uiteindelijke introductie neemt Microsoft zeker nog een jaar de tijd, en ook bedrijven zullen die tijd moeten noemen om het product te evalueren en leren kennen. Uiteindelijk zullen er maar weinig organisaties zijn die dit product niet ergens in hun datacenter hebben en dus moeten onderhouden. De uitdaging voor de beheerder is daarmee duidelijk. Nu alleen de juiste SAP-code nog bemachtigen! Bron: Techworld