Om dit met succes uit te voeren, analyseren ze de huidige situatie van de klant. Ook is het belangrijk om goed in kaart te brengen voor welke uitdagingen de klant staat. "Daarop baseren wij ons advies welke oplossing de klant moet gaan gebruiken", zegt Chris Jeucken.

Functioneel ontwerp

De specifieke wensen van de klant worden vertaald in een functioneel ontwerp. Daarna volgt er een proces waarin IT Specialisten en een stuurgroep sparren over belangrijke functionele eisen die de klant stelt aan zijn omgeving. De betrokkenen geven over en weer input, totdat uiteindelijk het definitieve ontwerp op tafel komt te liggen.

Bij de implementatie is een goede inventarisatie van groot belang, benadrukken de specialisten. "Je wil niet dat er bij het bouwen van een omgeving onverwachte zaken naar voren komen", zegt Jeucken. "Denk daarbij aan applicaties die niet geïnventariseerd zijn en daarom niet meer functioneren met de omgeving die je hebt gebouwd. Dat komt nog weleens voor."

Inventariseren van belang

Een goede inventarisatie van zowel applicaties als informatiestromen is het halve werk. Wat is er en wat moet er worden ondersteund? "Vooral grote bedrijven gebruiken veel en complexe informatiesystemen, waar je op moet aansluiten", zegt Den Hartog. Daarnaast geven niet alle klanten de specialisten volledig inzicht in hun informatiesystemen: "Financiële instellingen geven ons bijvoorbeeld vanuit een beveiligingsoogpunt niet de bevoegdheid tot alle systemen. Dan moet je samenwerken met verschillende afdelingen, wat de migratie van een infrastructuur complexer maakt."

"Als het functioneel ontwerp niet aansluit op de bestaande informatiesystemen kan dit gevolgen hebben voor de productie van het bedrijf of onderneming", gaat Den Hartog verder. "De impact van een slechte inventarisatie is bij bedrijven direct voelbaar."

Het meeste werk bij het ontwerpen van een infrastructuur zit volgens de specialisten in de details. Voor welke hardware wordt er gekozen, hoe deel je de servers in en welke (versies van) applicaties mogen werknemers installeren of gebruiken? Wanneer het functioneel ontwerp van een infrastructuur definitief is, kunnen de specialisten beginnen met het opzetten van een omgeving. In vergelijking met het schetsen van een ontwerp, is dit doorgaans een snel proces omdat alle aandachtspunten al zijn benoemd.

Testen, testen, testen

De uiteindelijke migratie levert een aantal vraagstukken op. Welke gegevens van het oude systeem moeten mee naar het nieuwe? Gaan alle medewerkers direct over op het nieuwe systeem? Moet in het begin de oude omgeving naast de nieuwe nog beschikbaar zijn voor werknemers? "Daar zijn eindeloos veel keuzes in", aldus Jeucken.

Maar een antwoord vinden op deze vragen, blijkt lang niet de grootste uitdaging van de migratie. Voorafgaand aan de migratie wordt de nieuwe omgeving getest. Het migratieproces kan een behoorlijke vertraging oplopen, wanneer er bij deze tests iets over het hoofd wordt gezien. "Soms is er door afdelingen niet goed getest, zijn applicaties vergeten of zijn instellingen over het hoofd gezien", zegt Jeucken. "Het is belangrijk dat het testproces goed word uitgevoerd. Doe je dat niet, dan blijkt tijdens de migratie dat sommige onderdelen van het bedrijf niet kunnen werken."

Simulatie

Bij het testen van grote omgevingen wordt de workload gesimuleerd. Honderden of duizenden simulatie-gebruikers loggen in, versturen mails, bekijken YouTube-video's en melden zich af. Maar het is niet altijd nodig om zo uitgebreid te testen. Jeucken: "Bij kleine ondernemingen, kun je met tien testers ook al een redelijk goed beeld schetsen van de uiteindelijke situatie."

Een simulatietest is volgens Chris Jeucken ook niet voor honderd procent betrouwbaar. "Iedere gebruiker is anders. De één heeft in Chrome tien tabbladen openstaan en de ander slechts één, waardoor hij minder geheugen gebruikt. Maar zo'n simulatie is wel heel belangrijk om uit te voeren, omdat eventuele bottlenecks ermee kunnen worden opgespoord."

Ben jij ook een IT Specialist op het gebied van Citrix, VMware en/of Microsoft en wil jij meer weten over het opzetten en implementeren van grote virtuele desktopomgevingen? Bekijk hier de mogelijkheden bij Groupe OPEN binnen jouw werkveld!