Thunderbird 3 is gebaseerd op versie 1.9 van de rendering engine Gecko en zal beschikken over geïntegreerde calendaring, een betere zoekfunctie en een verbeterde gebruikersinterface. De populaire kalender add-on Lightning wordt opgenomen in de core van Thunderbird.

Ten opzichte van Alpha 1 – die op 13 mei verscheen – repareert Alpha 2 ruim driehonderd bugs. Ook zijn op integratiegebied enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo kan Shredder nu mail importeren van Mail.app op Mac OS X en is het OS X Address Book standaard geïntegreerd. Daarnaast is het systeem voor het classificeren van mail als spam verbeterd en werken de verwijder- en undo-functies sneller. Meer nieuwe functies staan opgesomd in de release notes en de change log.

Zoals gebruikelijk waarschuwen de ontwikkelaars dat deze vroege testversie niet is bedoeld voor gebruik in productieomgevingen. Sommige features die in deze Alpha zitten, zijn nog experimenteel en kunnen bugs bevatten.

Totaal anders

Thunderbird 3 moet totaal anders worden dan eerdere versies van de e-mailclient. "De wereld van electronische communicatie beweegt", zo liet Mozilla Messaging bij de oprichting eerder dit jaar al weten. "Oude technologieën zoals e-mail zijn nog steeds cruciaal voor de online ervaring maar daar komen nu technologieën bij zoals instant messaging, social networking, Voice over IP en mobiele devices."

Alpha 2 voor Windows (vanaf Windows 2000), Linux en Mac OS X (vanaf versie 10.4 Tiger) kan worden gedownload in verschillende talen. De eerste bèta van Thunderbird wordt op 9 september verwacht. Planning is om de definitieve versie nog dit jaar op de markt te brengen.

Bron: Techworld