Met de opkomst van ims (ip multimedia subsystem) en sip (session initiation protocol) wordt de telecomwereld op zijn kop gezet. Internetbellen krijgt de overhand en het mailadres zal de rol van telefoonnummer overnemen, zo schrijft Techworld.

Ims is een architectuurstandaard voor 3G-netwerken en is gebaseerd op internettechnologie en de bijbehorende protocollen, zoals sip.

Grootste voordeel van een ims-platform is dat telecombedrijven sneller en goedkoper nieuwe diensten op hun netwerk kunnen introduceren, zoals videotelefonie, voip en andersoortige spraak- en datadiensten.

De opkomst van ims heeft volgens TNO dan ook verregaande gevolgen voor de telecomwereld. "Ims combineert het beste van de traditionele telecomwereld en die van internet", zegt Toon Norp, businessconsultant bij TNO in de jongste uitgave van de Nieuwsbrief ICT van het onderzoeksinstituut.

"Deze twee vloeien steeds meer in elkaar over. Door de integratie van telefonie en internet kunnen ook andere partijen diensten gaan ontwikkelen. Er komt een golf aan nieuwe toepassingen aan."

Volgens Norp zullen het vaste en mobiele telefoonnummer verdwijnen en zal op termijn een mailadres volstaan voor de diverse vormen van communicatie.

"Het is een ontwikkeling die je al ziet bij Microsoft Messenger", vervolgt de businessconsultant. "Bij MSN gebruik je ook alleen het mailadres van de contactpersoon. Ook een spraakverbinding tussen Skype-gebruikers is puur internetverkeer. Er komt geen telefooncentrale meer aan te pas."