Met de opkomst van ims (ip multimedia subsystem) en sip (session initiation protocol) wordt de telecomwereld op zijn kop gezet. Internetbellen krijgt de overhand en het mailadres zal de rol van telefoonnummer overnemen.

Ims is een architectuurstandaard voor 3G-netwerken en is gebaseerd op internettechnologie en de bijbehorende protocollen, zoals sip.

Grootste voordeel van een ims-platform is dat telecombedrijven sneller en goedkoper nieuwe diensten op hun netwerk kunnen introduceren, zoals videotelefonie, voip en andersoortige spraak- en datadiensten.

De opkomst van ims heeft volgens TNO dan ook verregaande gevolgen voor de telecomwereld. "Ims combineert het beste van de traditionele telecomwereld en die van internet", zegt Toon Norp, businessconsultant bij TNO in de jongste uitgave van de Nieuwsbrief ICT van het onderzoeksinstituut.

"Deze twee vloeien steeds meer in elkaar over. Door de integratie van telefonie en internet kunnen ook andere partijen diensten gaan ontwikkelen. Er komt een golf aan nieuwe toepassingen aan."

Volgens Norp zullen het vaste en mobiele telefoonnummer verdwijnen en zal op termijn een mailadres volstaan voor de diverse vormen van communicatie.

"Het is een ontwikkeling die je al ziet bij Microsoft Messenger", vervolgt de businessconsultant. "Bij MSN gebruik je ook alleen het mailadres van de contactpersoon. Ook een spraakverbinding tussen Skype-gebruikers is puur internetverkeer. Er komt geen telefooncentrale meer aan te pas."

Gratis

Volgens Norp hebben deze ontwikkelingen te maken met de manier waarop ims en sip werken. Sip kan niet overweg met een telefoonnummer en gebruikt dus het mailadres. Ditzelfde basisprincipe wordt momenteel bijvoorbeeld toegepast bij Internetplusbellen, de voip-dienst van KPN. Hierbij wordt het telefoonnummer tijdens transport verpakt in een mailadres, verduidelijkt de telecomexpert.

"Met ims kun je dus volstaan met een mailadres voor alle soorten communicatie: vaste en mobiele nummers, fax, instant messaging en e-mail. Door de nieuwe technologieën gaan de businessmodellen op de schop", besluit Norp.

Een van de bekendste voorbeelden van deze veranderende businessmodellen is Skype, dat door menig telecombedrijf als directe bedreiging wordt gezien voor hun inkomsten.

Alistair Shrimpton, verantwoordelijk voor Skype in onder meer Nederland, schaart zich achter de visie van TNO. "Bellen naar vaste en mobiele nummers zal gratis worden", aldus Shrimpton eerder deze week tijdens een pers- en analistenpresentatie in Amsterdam.

Skype

Skype heeft in rap tempo de consumentenmarkt veroverd met zijn voip-applicatie, al spreekt het bedrijf zelf liever over communicatiesoftware ("we haten het woord voip"). Volgens Shrimpton gebruikt zo'n 30 procent van de gebruikers Skype nu zakelijk.

Dit percentage moet de komende tijd snel meer worden door de introductie van zakelijke Skype-geschikte randapparatuur, zoals mobiele telefoons waarmee gratis kan worden gebeld via Skype.

Skype beseft dat veel bedrijven nog huiverig zijn om over te stappen op internetbellen, maar denkt dat dit koudwatervrees is omdat er nog vraagtekens zijn over de manier waarop internetgesprekken kunnen worden beveiligd. "Skype heeft bijvoorbeeld encryptie op militair niveau. Dat is dus veiliger dan internetbankieren", licht Shrimpton toe.

Locatie

Ook Microsoft is niet blind voor de ontwikkelingen in telecomland en verwacht – net als TNO - dat het mailadres leidend wordt in de manier waarop mensen contact hebben met elkaar.

De softwaremaker gaat echter een stap verder en denkt dat 'aanwezigheidsherkenning' een grote rol gaat spelen in de manier waarop mensen bereikbaar zullen zijn.

Een systeem kan zodoende bijvoorbeeld zien of een bepaalde medewerker op zijn plek zit. Op basis van vastgelegde voorkeuren kan een receptioniste dan bepalen of een gesprek naar iemands mobieltje moet worden doorgeschakeld of dat er beter een tekst- of im-bericht kan worden verzonden. Bron: Techworld