De toezichthouder Independent Committe for the Supervision of Standards of Telephone Industry Services (Icstis) is met grote Britse telefoniebedrijven druk in gesprek over de bendes. Veel Britten zijn slachtoffer van de sms-criminelen. Zo ontving een onbekend aantal abonnees van Vodafone een sms-je dat begon met 'Hi, Sexy'. De argeloze beller die een tekstberichtje terugstuurde voor 'meer details', ontving een waar sms-bombardement, voor 1,5 pond (2,5 euro) per berichtje. Volgens de Britse zondagskrant The Observer bestaan er talloze varianten op deze methode. In vrijwel alle gevallen nodigen de sms-jes uit voor een chat of gokspel. Nooit wordt vermeld welke kosten eraan verbonden zijn.

Geen genoegen

Icstis heeft inmiddels contact gelegd met Vodafone, BT Cellnet en Orange over de sms-criminelen. Icstis neemt geen genoegen met hun reactie dat klanten hun telefoon kunnen blokkeren tegen de berichten. 'Voordat mensen hun mobieltje hebben geblokkeerd zijn ze al fors op kosten gejaagd', zo merkt een Icstis-woordvoerder op. Wie de teksberichtbende wil weren, kan bovendien geen gebruik meer maken van diensten als laatste nieuws per sms. De telecombedrijven benadrukken dat ze geen nummers van klanten aan andere bedrijven verstrekken. Waarschijnlijk maken de sms-bendes gebruik van computers die willekeurig mobiele telefoonnummers genereren.

Filteren

Het Frans-Britse telecombedrijf Orange ontwikkelt naar eigen zeggen een technologie die de frauduleuze sms-jes moet filteren. Sommige Britten vinden echter dat de aanbieders tot die tijd slachtoffers van de bendes schadeloos moeten stellen. De sms-criminaliteit lijkt een lucratieve zaak. Net als in ons land stijgt het aantal verstuurde teksberichten ook in het Verenigd Koninkrijk exponentieel. Zo verstuurden de Britten alleen al in de maand september van vorig jaar ruim 1 miljard sms-jes.